latinica  ћирилица
16/01/2017 |  09:00 | Autor: RTRS

Pet dana januara

Uobičajeno je da se tranzicija vlasti u Sjedinjenim Državama odvija u tolerantnoj, džentlmenskoj atmosferi. Odlazeća administracija u tranzitnom periodu ne donosi krupne odluke, sve se čini da smjena administracije prođe tiho, bez potresam, piše Predrag Ćeranić za poratl Pravda.
Predrag Ćeranić - Foto: POLITIKA
Predrag ĆeranićFoto: POLITIKA

Ovog puta sve je drugačije. Obamina administracija se trudi da ode sa što više buke i ne odustaje od namjere da onemogući Trampu ulazak u Bijelu kuću.

Nakon pokušaja obojene revolucije na vlastitom tlu, nade u elektore od kojih se očekivalo da iznevjere volju birača, sada je na stolu anonimni “obavještajni izvještaj“ koji bi, eto, američku javnost trebalo da uvjeri da je predsjednik kojeg su Amerikanci izabrali ruski čovjek i da je kao takav nedostojan te funkcije.

Ujedno, Obamina administracija se trudi da što je moguće više oteža početnu Trampovu poziciju te se dešavaju incidenti s ruskim vazdušno-kosmičkim snagama u Siriji, američke trupe dolaze u Poljsku kako bi “spasile“ ovu i baltičke zemlje od ruske agresije i slično.

Vapi se za incidentom koji bi bio povod za širi okršaj. Neokonzervativci, pokret koji je iznjedrila američka Demokratska stranka sedamdesetih godina, odnosno neokoni, ne mogu prihvatiti da pobjedom Trampa njihov koncept pada u vodu, jer je Tramp izvan njihovog domašaja, nije dužan nikome i ima sasvim drugačiju viziju spoljne politike SAD.

Radi se o konceptu rušenja stranih vlada radi stvaranja prostora za neoliberalnu ekonomiju, za koji je Tramp već najavio da ide u muzej.Ni igrači na terenu, poput njihovih albanskih miljenika, ne sjede skrštenih ruku. Da je voz koji se uputio u Kosovsku Mitrovicu prešao administrativnu granicu sa Kosovom, događaji koji bi uslijedili mogli bi biti uvod u veće srpsko-albanske sukobe.

U Sarajevu, opet, Bakir Izetbegović ne prestaje s provokacijama. Izetbegovićev govor koji je održao u sklopu projekta “Genocid nad Bošnjacima“, uzgred rečeno, finansiran budžetskim sredstvima, objavljen je na zvaničnom portalu Predsjedništva BiH. Tekst obiluje kvalifikacijama da je Republika Srpska genocidna tvorevina, da se genocid dogodio i u Prijedoru, a sve je začinjeno Izetbegovićevim pokličem da će nastaviti da se bori protiv Dana Republike Srpske, odnosno Srpske.

Na pravoslavnu Novu godinu, u Luksemburu, u organizaciji bošnjačke dijaspore, održan je skup pod nazivom “Da li je genocid sudbina Bošnjaka?“ a povodom, kako su organizatori istakli, “9. januara, dana početka genocida nad Bošnjacima“.

Atif Dudaković je u govoru koji je održao, najprije postavio pitanje da li će biti kritične mase patriota da odbrane Bosnu u nekom budućem sukobu, a zatim dao i odgovor: “Ima je i ta snaga se vidi. I ja sam došao ovdje među vas da vam otvoreno kažem da ću raditi na našem umrežavanju.“ Tako penzionisani general tzv. Armije BiH umjesto da bude procesuiran za ratne zločine počinjene nad Srbima u proteklom ratu, najavljuje “umrežavanje“ svojih snaga i poručuje da “svaki Bošnjak sa 17 godina mora sebi kupiti alfa uniformu, čizme, vreću za spavanje, ranac i kraj priče“. Pripreme za rat su, znači, u toku, kako u pogledu stvaranja atmosfere, tako i smislu “umrežavanja“ snaga.

Ratne huškače ne treba potcijeniti, ali sve je to “pucanje iz prazne“. Јoš pet dana januara treba da prođe i Donal Tramp će i zvanično preuzeti američku administraciju. Trampov tranzicioni tim tačno zna kako sve treba smijeniti, a koga, bogami, prepustiti FBI. Islamska država i njeni evropski detašmani biće među prvim metama. Prva ozbiljnija istraga o mreži paradžemata i povratnicima sa sirijskog ratišta – što su najveći bezbjednosni problemi u BiH – pokazaće da je silna halabuka koja se digla oko Dana Republike, samo skretanje pažnje sa stvarnih opasnosti. Ujedno, oni kojima su lideri Muslimanskog bratstva bili radi gosti imaće priliku da nakon iznuđene ostavke mnogo toga objasne. Odbrojavanje može da počne.

Izvor: Pravda