latinica  ћирилица
17/01/2017 |  16:14 ⇒ 17:29 | Autor: RTRS

Akcije humanitarne organizacije " Srcem za Modriču" (VIDEO)

Modričani koji žive i rade u Švajcarskoj prije dvije i po godine u vrijeme najvećih poplava, osnovali su humanitarnu organizaciju "Srcem za Modriču".
Humanitarna organizacija "Srcem za Modriču" - Foto: RTRS
Humanitarna organizacija "Srcem za Modriču"Foto: RTRS

Ta organizacija iz dan u dan raste i danas ima svoj ogranak u Modriči, preko koga distribuiraju pomoć.

Do sada su pomogli 130 socijalno ugroženih porodica i svojim sredstvima liječili 22 teško bolesna lica.

Članovi organizacije "Srcem za Modriču" uvijek su bili prvi kad je trebalo pomoći u liječenju teško bolesnih Modričana, a samo u prošloj godini pomogli su 50 socijalno ugroženih porodica.

Јanuarske praznike su iskoristili da održe godišnju skupštinu u Modriči na kojoj su konstatovali da ih mnogi ometaju u radu iako, kako kažu, oni svoj novac daju za pomoć.

- Oni koji žive najskromnije najljepše nas dočekaju. Ali postoje i neka udruženja koja nam se protive, kaže Dragan Sjeničić, predsjenik Humanitarne organizacije "Srcem za Modirču" u Šavjcarskoj.

Kako kažu članovi ove organizacije, humanost je jedino zbog čega pomažu najsiromašnijim i bolesnim. Zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom napravili su socijalnu kartu gdje se nalazi 120 socijalno najugroženijih porodica sa područja Modriče.

Nije ova broj od 120 porodica kraj, svakog dana se pojavljuju novi slučajevi gdje situacija zahtijeva da oni budu na toj socijalnoj karti, navodi predsjednik Humanitarne organizacije "Srcem za Modirču" U Modriči, Mitar Kršić.

Podrška stiže i od protojereja Јadranka Stojanovića iz Koprivne kod Modriče: "Ne dao Bog da budemo mi ti kojim je pomoć potrebna.Zato se trebamo potruditi da budemo mi ti koji ćemo pomagati. Crkva je uvijek bila uz svoj narod i crkva će uvijek biti ta koja će pomoći sovom narodu."

Humanitarnu organizaciju "Srcem za Modirču" danas čini 120 porodica u Švajcarskoj, pet porodica u Njemačkoj, 40 aktivista u Modriči, i Srpska pravoslavna crkva u Švajcarskoj i Modriči.

Za ovu godinu planirali su da, osim direktne socijalne pomoći, u Modriči otvore javu kuhinju .