latinica  ћирилица
20/01/2017 |  13:16 | Autor: RTRS

"Ustavni sud priznao - Dom naroda FBiH nije formiran u skladu sa Ustavom"

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da to što je Ustavni sud BiH pozvao Federaciju BiH da konstituiše Dom naroda prema svojim obavezama, odnosno da učešće uzmu i predstvnici srpskog naroda, jasno potvrđuje da Sud priznaje da Dom naroda Parlamenta FBiH nije formiran u skladu sa Ustavom.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

Đokić je naveo da Ustavni sud BiH ostaje tijelo koje je više sklono politici, a ne pravu i pravdi.

"Ustavni sud BiH je, vjerovatno, sklon i uticajima nekih centara moći, ali nije prvi put da je ovaj sud imao selektivan pristup", istakao je Đokić.

On je dodao da bi drugačija odluka Suda dovela do velike konfuzije u FBiH jer bi bilo proglašeno da je Parlament FBiH tri godine radio nezakonito.

"Zbog toga je Ustavni sud vjerovatno razmatrao posljedice takvog nezakonitog rada, a nezakonit rad veoma je jasan - Parlament FBiH nije popunjen delegatima iz srpskog naroda u Domu naroda", istakao je Đokić.

Ustavni sud BiH odbacio je juče kao neosnovan zahtjev 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti zakona i ostalih opštih pravnih akata koje je Parlament Federacije BiH /FBiH/ usvojio od njegovog konstituisanja poslije izbora 2014. godine.

Ustavni sud BiH zaključio je da su osporeni zakoni doneseni u skladu sa odredbama Ustava BiH, kao i Međunarodne konvencije o uklanjanju svih oblika rasne diskriminacije.

Izvor: SRNA