latinica  ћирилица
20/01/2017 |  15:01 ⇒ 15:08 | Autor: RTRS

"Zavetnici" u centru Beograda obilježili rođendan Republike Srpske

Glavni i odgovorni zadatak Srbije je da pruži svu neophodnu podršku u očuvanju dejtonskih nadležnosti Republike Srpske, izjavila je član Predsjedništva Srpskog sabora "Zavetnici" Milica Đurđević.
Beograd: "Zavetnici" obilježili rođendan Republike Srpske - Foto: SRNA
Beograd: "Zavetnici" obilježili rođendan Republike SrpskeFoto: SRNA

"Zavetnici" su danas u centru Beograda konferencijom za novinare obilježili 25 godina od osnivanja Republike Srpske i 9. januar 1992. godine kada je Narodna skupština srpskog naroda u BiH usvojila Deklaraciju o proglašenju Republike Srpske.

Članovi "Zavetnika" su na početku Knez Mihailove ulice istakli veliki transparent sa natpisom "25 godina bastion si srpstva, srećan rođendan Republiko Srpska!" .

- U danima velikih pritisaka od zapadnih zemalja da se Republika Srpska odrekne svoje samostalnosti i pristane na utapanje u unitarističku BiH mi šaljemo poruku podrške rukovodstvu i narodu Srpske da istraju u odbrani svoje slobode - rekla je Đurđevićeva.

Ona je podsjetila da su "Zavetnici" nedavno održali sastanak sa visokom delegacijom Јedinstvene Rusije odakle je poručeno da će Rusija i u budućnosti pružati svu neophodnu podršku na geopolitičkom planu Banjaluci i garantovati mir i stabilnost Srbije i Republike Srpske.

- Republika Srpska danas je imperativ opstanka ne samo Srba u njoj već i uopšte srpstva na Balkanu. Za nas je Republika Srpska 25 godina bastion srpstva, tekovina od istorijskog značaja, ona je obnova viševjekovne državnosti i ostvarenje viševjekovnog sna srpskog naroda da sačuva svoju državnost zapadno od Drine - naglasila je Đurđevićeva.

Ona je iskoristila priliku da srpskom narodu u Republici Srpskoj čestita 25 godina od osnivanja sa najvećom željom da buduće godišnjice sačekamo ujedinjeni u jednoj državi.

Konferencija za medije održana je danas i u Novom Sadu gdje je predsjednik Gradskog odbora "Zavetnika" Slobodan Јović, takođe poslao poruku solidarnosti sa narodom u Srpskoj i istakao da je važno da se radi na jačanju veza između Srba istočno i zapadno od Drine.

- Upravo ovakvi praznici prilika su da pokažemo svoje jedinstvo i da izgradimo mostove na Drini koje neće niko nikada da sruši - naglasio je Јović.

Slične aktivnosti odbori "Zavetnika" najavili su u narednim danima i u drugim gradovima u Srbiji.

Izvor: SRNA