latinica  ћирилица
21/01/2017 |  14:23 | Autor: RTRS

Politiko: Tramp jasno poručio Evropi - ne računajte na nas

Poruka koju je novi predsjednik SAD Donald Tramp poslao saveznicima u Evropi bila je jasna i jednostavna – ne računajte na nas, piše "Politiko".
Melanija i Donald Tramp - Foto: Getty Images
Melanija i Donald TrampFoto: Getty Images

-Mnogo decenija smo obogaćivali stranu industriju na račun američke, pomagali vojske drugih država i dopuštali tužno slabljenje naše. Branili smo granice drugih država, umjesto da branimo svoje. I potrošili smo milijarde dolara u inostranstvu, dok je zanemarena američka infrastruktura propadala, rekao je Tramp u svom inauguracionom govoru.

Kako navode, nijedna oblast nije više profitirala od bezbjednosnih garancija SAD poslije Drugog svjetskog rata od Evrope.

I pre preuzimanja dužnosti rekao Tramp je izjavio da je NATO zastario, hvalio je ruskog predsjednika Putina i javno izjavio da mu nije bitno hoće li Evropska unija preživjeti.

U svom govoru nijednom riječju nije ublažio strahove koji se šire Evropom, a nije pomenuo ni NATO, ni EU.

Kako navode, najveći strah evropskih političara je da će Tramp postići sporazum s Rusijom koji bi izolovao Evropu.

Јedna od teorija je da su Trampov prioriteti inostrane politike mogli da budu obuzdavanje Kine i borba protiv Islamske države. Ako Tramp odluči da uključi Putina u te planove, Evropa bi mogla da bude izostavljena, prepuštena ruskim prijetnjama.

Tada bi države mogle da počnu sa sklapaju nova savezništva unutar regiona, što bi moglo da stvori podjele na kontinentu.

“Sami temelji su u pitanju. Ako sigurnosne garancije Amerike za Evropu više nisu bezuslovne, NATO bi mogao da se uruši. To bi moglo da dovede do rastvaranja EU i evra“, rekao je Јan Tašu, direktor Ričard Holbruk foruma u Berlinu.

Ipak, on kaže da taj scenario nije vjerovatan za sada.

“Politiko“ navodi da bi ključni signal za Evropu mogao da bude prvi državnički susret Donalda Trampa - hoće li biti s nekim od evropskih lidera poput Angele Merkel ili s Putinom? Njemačka kancelarka ove nedjelje izjavila je da bi voljela da posjeti Trampa u Vašingtonu, ali da još nije pozvana.

Izvor: B92