latinica  ћирилица
21/01/2017 |  19:52 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

RTRS sa migrantima u Krnjači - dobri uslovi u danima neizvjesnosti (VIDEO)

Srbija ima najkvalitetnije prihvatne centre na migrantskoj ruti, zaključili su humanitarci Evropske unije tokom obilaska centra Krnjača u Beogradu.
RTRS sa migrantima u Krnjači - dobri uslovi u danima neizvjesnosti - Foto: RTRS
RTRS sa migrantima u Krnjači - dobri uslovi u danima neizvjesnostiFoto: RTRS

Svi koji su iz Mađarske ispraćeni pendrecima ili dobili odbijenicu na hrvatskoj granici, za sada imaju mjesta u srpskim centrima, međutim, još nema rješenja za njihovo pitanje.

Iz EU najavili su tek novu novčanu pomoć Srbiji.

Prihvatni centar Krnjača do sada je bio jedino humano utočište za Ardamaša. Pokazuje nam ožiljke koje mu je napravio pas koga je na njega pustila madjarska policija, kada je pokušao da predje njihovu granicu.

- Skinuli su mi i cipele, tjerali da stojim tri sata u snijegu. Oteli su mi telefon stvari. Poderali...,priča nam Avganistanac.

Јedan Sirijac kaže da im ne treba ništa, samo ih puste u Mađarsku.

Slike iz beogradskog parka,migranata koji odbijaju da budu smješteni u centre, zloupotrebljavaju se kako bi se i Srbija prikazala u lošem svjetlu, rekao je ministar Aleksandar Vulin evropskom komesaru za humanitarnu pomoć. I lijek i hrana i zaštita, u Srbiji su ponuđeni svakom migrantu.

Iako ponekad nije bilo mjesta u Beogradu, bilo je u drugim centrima.

- Svako ima pravo da zatraži azil i svakom će biti odgovoreno. Vlada će ipak voditi računa o zaštiti našeg načina života. Nećemo povećavati broj ležajeva ali ćemo se trudi da povećavamo kvalitet u kampovima. Niko ne mora biti u parku ako to neće, kaže Vulin.

Krnjača je za migrante, kako kažu, privremeni dom jer uprkos stanju u svojim zemljama, azil ne žele da zatraže u Srbiji. Da li će se i kada Evropskoj uniji smekšati srce, prilično je neizvjesno, a u Uniji za sada savjest umiruju slanjem novca za njihovo zbrinjavanje.

Komesar Stilijanidis zahvalio je narodu Srbije na humanom zbrinjavanju migranata.

 Topli kreveti, hrana i zdravstvena zaštita čeka i ostale migrante za koje ovdje ima mjesta, kažu nadležni.

Doduše, ne uvijek u Beogradu. Oko 1.000 njih međutim i dalje testira sreću na autobuskim stanicama i oko granica čekajući krijumčare koji će ih ilegalno prebaciti dalje.