latinica  ћирилица
25/01/2017 |  07:32 ⇒ 26/01/2017 | 11:45 | Autor: RTRS

Cvijanović i Novalić dogovorili zajedničku sjednicu vlada Srpske i FBiH (FOTO/VIDEO)

Premijeri Republike Srpske i Federacije BiH Željka Cvijanović i Fadil Novalić dogovorili su danas u Banjaluci da zajednička sjednica dvije vlade bude održana 28. februara ili 9. marta, u zavisnosti od obaveza koje budu imali.
Cvijanović-Novalić - Foto: RTRS
Cvijanović-NovalićFoto: RTRS

Cvijanovićeva je navela da je na sastanku rečeno da će biti formirane radne grupe koje će se baviti infrastrukturom, ali i izgradnjom auto-puta Sarajevo-Beograd.

"Da bismo preduprijedili određene stvari i riješili nedoumice o auto-putu Sarajevo-Beograd formiraćemo radnu grupu. Radna grupa će se opredijeliti koja trasa je najbolja, ali smo danas razmatrali i neku treću varijantu za trasu auto-puta", pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla novinarima da je razgovarano i o poreskim zakonima i unapređenju poslovnog ambijenta, te podsjetila da je Republika Srpska ispunila sve obaveze važne za saradnju sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/.

"Razgovarali smo i o harmonizaciji određenih propisa u FBiH sa onim u Republici Srpskoj, ali i evidentiranja nekih stvari koje postoje u FBiH, a za koje u Srpskoj cijenimo da bi trebalo da imamo identična rješenja", dodala je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske očekuje da FBiH završi obaveze koje ima prema MMF, navodeći da nema uslovljavanja između dvije vlade, nego da se razgovara otvoreno o svim stvarima, među kojima je i uvođenje akciza.

"Bavili smo se danas i analizom Zakona o radu, Zakona o javnoj upravi, kao i restrukturisanju 'Željeznica', gdje Republiku Srpsku čeka nešto složeniji posao nego FBiH", kaže Cvijanovićeva, dodajući da je na sastanku bilo riječi i o javnim preduzećima.

Novalić je naglasio da je uhodan format sastanaka vlada FBiH i Republike Srpske na kojima se razgovara o važnim pitanjima s ciljem poboljšanja životnih uslova građana.

Sastanak premijerke Srpske sa premijerom FBiH (Foto: RTRS)

"Bez obzira da li su krizna ili manje krizna vremena, vlade FBiH i Republike Srpske sinhronizovano rade na poboljšanju života građana. Na sastanku usaglašavamo buduće korake, dio njih je iz Reformske agende, a cilj je harmonizacija propisa i poslovnog okruženja u dva entiteta", rekao je Novalić, ocijenivši da je saradnja dvije vlade odlična.

On smatra da Vlada FBiH ima teži zadatak od Republike Srpske u harmonizaciji i usvajanju određenih propisa, zbog dva doma Parlamenta FBiH i kantonalnih institucija.

"Zamolili smo da FBiH preuzme od Republike Srpske metode utvrđivanja određenih zakona, a sigurno je da FBiH može u radno-pravnom zakonodavstvu pomoći Srpskoj", rekao je Novalić i napomenuo da se radi na rješavanju problema uvođenja akciza.

Prema njegovim riječima, Strategijom transporta BiH predviđena je konekcija u Višegradu za trasu auto-puta Sarajevo-Beograd.

Cvijanovićeva je prethodno razgovarala sa švedskim ambasadorom u BiH Andersom Hagelbergom.

Premijerka Srpske Željka Cvijanović sa ambasadorom Švedske Andersom Hagelbergom (Foto: RTRS)

Predsjednica Vlade i ambasador Švedske razgovarali su o aktuelnostima u vezi sa procesom evropskih integracija te mjerama koje Vlada Srpske sprovodi u skladu sa Akcionim planom Republike Srpske za sprovođenje Reformske agende.

Cvijanovićeva he naglasila opredijeljenost Republike Srpske za sprovođenje reformskih procesa što potvrđuje i dinamika realizacije mjera predviđenih Reformskom agendom, dodajući da su Vlada i institucije Srpske realizovale većinu mjera planiranih za 2016. godinu.

Ovom prilikom predsjednica Vlade je izrazila uvjerenje da će kontinuitet u realizaciji biti zadržan u narednom periodu, istakavši da se nada da će svi nivoi vlasti u BiH poštovati rokove definisane Reformskom agendom.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti privrede, a razmijenjena su mišljenja i o drugim aktuelnim društvenim i političkim temama u BiH i regionu.