latinica  ћирилица
25/01/2017 |  08:01 ⇒ 15:24 | Autor: RTRS

Vojne baze skinule portrete Obame sa zidova, umjesto Trampa - parodija

U vojnim bazama i federalnim institucijama širom SAD, u petak su uklonjeni portreti bivšeg američkog predsjednika Baraka Obame.
Umjesto Trampovih i Matisovih slika - parodija (Foto: Twitter) -
Umjesto Trampovih i Matisovih slika - parodija (Foto: Twitter)

Ti portreti zamijenjeni su parodijama predsjednika Donalda Trampa i ministra odbrane DŽejmsa Matisa.

Politika SAD je da portreti odlazećeg predsjednika moraju da se uklone do 12:01 poslijepodne, jedan minut nakon što novi predsjednik položi zakletvu. Ali nisu sve institucije dobile zvaničan Trampov portret.

Mnogi objekti koji nisu dobili zvaničnu fotografiju odlučili su da ostave prazno mjesto na zidu, a među njima je i bolnica za veterane DŽejms A. Hejli u Tampi, na Floridi.

- Ramovi će biti prazni dok ne dobijemo zamjenu iz državne štamparije koja je odgovorna za štampanje novog predsjedničkog portreta - rekla je Šejna Rodriges, portparolka bolnice Hejli.

- Moderna tehnologija promijenila je način na koji se izrađuju fotografije - rekao je Endi Stivens iz Centralne komande SAD u Mekdilu.

Stivens je istakao da je portrete ranije poštom slao zvanični fotograf i bilo da je potrebno duže vrijeme da se on zamijeni.

​- S obzirom na to da postoji stotine saveznih/vojnih lokacija širom svijeta koje traže novu fotografiju, većina kancelarije morala je da sačeka neko vrijeme na portret - rekao je Stivens.

Međutim, čini se da su neke vojne baze nestrpljive, pa su odlučile da zamijene Obamin portret parodijom Trampa koji stoji na tenku ukrašenom njegovim imenom, ili fotošopiranim u stilu istorijskih slika. Što se tiče Matisa, neke baze stavile su parodiju "Svetog Matisa od Kvantika", popularnu na internetu.

Izvor: Sputnjik