latinica  ћирилица
25/01/2017 |  18:12 ⇒ 18:43 | Autor: RTRS

U Njemačkoj se ne razgovara o sankcijama predsjedniku Srpske

O tome hoće li Njemačka uvesti sankcije predsjedniku Sppske govorio je novinar Dojče Velea i poznavalac političkih prilika u Njemačkoj, Mehmed Smajić.
Mehmed Smajić (Foto: N1) -
Mehmed Smajić (Foto: N1)

- Prema trenutnim informacijama nema ni riječi o tome, a njemačka Vlada će pokušati izvršiti uticaj drugim sredstvima, o sankcijama malo ko govori, rekao je Smajić.

Na pitanje da li je njemačka kancelarka Angela Merkel komentarisala sankcije američke administracije Dodiku Smajić dodaje: "Njemačka kancelarka se nije oglašavala. Njen stav je dobro poznat - ona podržava BiH na njenom evropskom putu, a to je ponovila i na sastanku sa Andrejem Plenkovićem. Slične stavove je ponovila i na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH, gdje je rekla da podržava evropsku perspektivu BiH. Ne smijemo zaboraviti da kancelarka ističe da je na bh. političarima da urade svoj zadatak i da to nije posao Merkel i EU".

O tome da li je šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer spominjao sankcije SAD-a Dodiku on dodaje : "Nije ništa rekao i nema ni naznaka da će to uraditi, a njegov stav je jasan kao i stav Merkelove - sa ciljem podsticanja reformi i njenog napretka ka članstvu u EU".

Novinar Dojče Velea komentarisao je i pisanje njemačkih medija o situaciji na Balkanu.

"Njemački mediji navode da je Balkan u sjenci velikih kriza gdje tinjaju konflikti koji bi mogli prerasti u oružane sukobe, što je malo pretenciozne po mom mišljenju", dodao je Smajić.

Izvor: N1