latinica  ћирилица
27/01/2017 |  17:24 | Autor: RTRS

Zaoštravanje odnosa Ankare i Atine

Pošto je grčki sud odbio da isporuči Ankari osam prebjeglih oficira, vlasti u Turskoj poručuju da će možda razmotriti raskidanje sporazuma o readmisiji migranata.

Prethodno je tursko ministarstvo pravde uputilo Grčkoj novi zahtjev za izručenje, javio je Si-En-En Turk.

Drugi zahtjev je upućen dan pošto je grčki Vrhovni sud odlučio da ne isporuči Ankari osmoricu turskih oficira, koji su u Grčkoj zatražili azil, navodeći da strahuju da bi im životi bili u opasnosti u Turskoj, prenio je Rojters.

Kao odgovor na to, vlasti u Turskoj poručile su da će možda razmotriti raskidanje sporazuma s Atinom o readmisiji migranata.

"Sada razmatramo šta da uradimo. Preduzećemo neophodne korake, uključujući i raskidanje tog sporazuma o readmisiji", izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu u intervjuu za tursku TV stanicu TRT.

U pitanju je sporazum iz marta prošle godine kojim se Ankara obavezala da će primiti nazad sve ilegalne migrante koji se domognu Grčke, podseća AFP.

Čavušoglu je, takođe, zatražio da se ponovo sudi osmorici turskih oficira koji su pobegli u Grčku posle neuspelog pokušaja vojnog puča u Turskoj, 15. jula prošle godine, preneo je Rojters.

Vojnici su sleteli helikopterom u severnu Grčku 16. jula, tražeći politički azil. Turska je tražila Grčkoj da ih isporuči, navodeći da su umešani u neuspeli pokušaj vojnog puča i označila ih kao izdajice.

Sva osmorica poriču umiješanost u pokušaj zbacivanja s vlasti turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je juče saopštilo da Grčka štiti učesnike neuspjelog puča, da je presuda grčkog suda "politički motivisana" i protivna međunarodnom zakonu.

Ujedno su optužili Atinu da krije pripadnike krajnje ljevice i kurdskih militantnih grupa, koji su vršili napade u Turskoj.

Izvor: Tanjug