latinica  ћирилица
06/05/2024 |  08:52 | Autor: sputniknews.com

Američki kongresmen: SAD bi mogle da pošalju vojsku u Ukrajinu

U slučaju pada Ukrajine, Sjedinjene Američke Države će možda morati da se umješaju u sukob angažovanjem svojih trupa, izjavio je lider demokratske manjine u Predstavničkom domu američkog Kongresa Hakim DŽefris u intervjuu za "Si-Bi-Es njuz".
Američka vojska (FOTO: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG) -
Američka vojska (FOTO: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG)

- Ne možemo dozvoliti da Ukrajina padne, jer ako padne, postoji velika vjerovatnoća da će Amerika morati da se umješa u sukob – ne samo našim novcem, već i našim vojnicima - rekao je on.

Prema njegovim rečima, u Republikanskoj partiji jača proruska frakcija koja ne želi da podržava Ukrajinu i "iz nekog razloga smatra da Rusija nije neprijatelj SAD". Glavni pobornik ove politike u Predstavničkom domu je republikanka Mardžori Tejlor Grin, dodao je on.

Francuski predsjednik Emanuel Makron nedavno je u intervjuu za "Ekonomist" izjavio da ne isključuje mogućnost da, na zahtjev Kijeva, pošalje trupe u Ukrajinu, ukoliko Rusija probije liniju fronta. Prema njegovim rečima, "mnoge zemlje EU" su se složile sa mišljenjem Pariza o ovom pitanju.

Kremlj je kasnije primjetio da su obratili pažnju na Makronove riječi. Takođe su naglasili da jedan broj zemalja koje učestvuju na pariskom događaju o Ukrajini "prilično trezveno procjenjuju potencijalne opasnosti takvih koraka i potencijalne opasnosti od direktnog umješanosti u sukob", kao i da to "apsolutno nije u interesu tih zemalja i da one moraju biti svjesne toga".