latinica  ћирилица
29/01/2017 |  11:11 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

"Svi da stanu u odbranu ustavnog poretka Srpske"

Šef Kluba Srba u Vijeću naroda Republike Srpske Pero Petrović rekao je, povodom najavljene apelacije Ustavnom sudu BiH kojom će biti osporavan naziv Republika Srpska, da je veoma važno da svi zvaničnici Srpske stanu u odbranu ustavnog poretka Republike.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

On kaže da najava šefa Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Muje Hadžiomerovića da će bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podnijeti ovu apelaciju, samo potvrđuje činjenicu koju članovi Kluba Srba već duže vrijeme dokazuju.

Petrović ističe da nije slučajno što u posljednje dvije godine Klub Bošnjaka za skoro svaki drugi zakon i akt koji usvoji Narodna skupština Republike Srpske podnosi zahtjev za utvrđivanje povrede vitalnog nacionanog interesa bošnjačkog naroda.

- Sada je jasno da im je krajnji cilj ukidanje naziva Republika Srpska i ukidanje Republike Srpske. Mi ćemo nastaviti da kroz institucije branimo interese Srpske i srpskog naroda - naglasio je Petrović.

Hadžiomerović je rekao da će se svim pravnim sredstvima boriti protiv Zakona o Danu Rpublike jer je riječ "o velikoj zloupotrebi prava", ali nije mogao precizirati u kojem roku će biti podnesena nova apelacija.

MITROVIĆ: OSPORAVANjE NAZIVA REPUBLIKA SRPSKA - UDARAC ZA SVE ŽRTVE RATA

Najava podnošenja nove apelacije Ustavnom sudu BiH za ukidanje naziva Republika Srpska najveći je udar na sve žrtve rata koje su učestvovale u stvaranju Republike Srpske, borce i porodice koje su svoje najmilije izgubile u ratu, smatra predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović.

- Svi oni koji učestvuju u kreiranju takve politike, ili ne shvataju ili su toliko bezobzirni, pa mogu svakim danom dosipati so na još svježe rane žrtava rata, kojih je na stotine hiljada u BiH - rekao je Mitrović.

On je poručio da je takva politika neprihvatljiva za sve žrtve rata, bez obzira na naciju, čija je satisfakcija bio Dejtonski mirovni sporazum koji je donio mir.

- Ovo ne treba da nam bude iznenađenje. Unazad 10 ili 15 godina razmišlja se kako da se Republika Srpska što više razvlasti, te da se dovede do stanja koje je neko davno zamislio, a koje se u datom ratnom političkom trenutku nije moglo realizovati - rekao je Mitrović.

On je napomenuo da iz toga proizilaze sve aktivnosti, kao što je i uporna odbrana Ustavnog suda BiH koji je postao alatka da se postigne ono što ne može Dejtonom dva, konferencijama ili konsenzusom.

- Ustavnim sudom BiH upravljaju oni koji žele da kreiraju određenu politiku u BiH. Niko protiv toga ne može jer je to ustanova čije odluke se sprovode, a ne mogu se komentarisati, niti raspravljati o tome kako su donesene i čime su motivisane - naglasio je Mitrović.

On smatra da je najava apelacije "probni balon", svjesno ili nesvjesno poslat preko medija da bi se vijedla reagovanja političara i javnosti Republike Srpske, a onda da se ide dalje.

- Da li će ta apelacija ići sutra, za godinu ili 10 godina zavisi da li će naši političari biti svjesni toga, te dati pravi odgovor - rekao je Mitrović.

Јedini odgovor, kaže on, kako da se odbrani Republika Srpska nalazi se u jedinstvu i odlučnoj akciji svih njenih građana i političkih partija.

"ISTOČNA ALTERNATIVA": IZETBEGOVIĆ IZAZIVA RAT U BiH

Udruženje građana "Istočna alternativa" Republike Srpske upozorava da bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, najavom podnošenja nove apelacije Ustavnom sudu BiH za ukidanje naziva Republika Srpska, izaziva rat u BiH.

Iz ovog udruženja upozoravaju da Srbi moraju biti složniji, jedinstveniji i homogeniji nego ikad, jer ovi potezi Izetbegovića moraju biti opomena srpskom narodu da svim mogućim sredstvima mora braniti Republiku Srpsku koja je jedini garant njegove slobode i da Srbima nema života na prostoru BiH bez Srpske.

U Udruženju ocjenjuju da je ovo jasan signal da srpski narod mora biti spremniji nego 1992. godine kada je Bakirov otac Alija Izetbegović krenuo da protjera srpski narod sa vjekovnih ognjišta sa lijeve strane Drine.

"Bakir po svaku cijenu želi da realizuje ideje i ciljeve koje je njegov otac definisao u knjizi `Islamska deklaracija`, koja je ideja vodilja i njegove politike", ističu u "Istočnoj alternativi".

Predsjednik "Istočne alternative" Vojin Pavlović poziva srpske predstavnike u zajedničkim institucijama BiH da spriječe Izetbegovićeve "zle i pogubne namjere".

"Pozivam srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, ministre u Savjetu ministara Igora Crnatka, Mirka Šarovića i Dragana Mektića, kao i sve ostale Srbe u zajedničkoj administarciji da napuste Sarajevo, blokiraju rad organa BiH i tako zaštite položaj i ojačaju pozicije Republike Srpske", poručuje Pavlović.

Pavlović smatra da su njihovo inertno obavljanje dužnosti i popustljivost doveli do dominacije Izetbegovića i njegovih istomišljenika iz SDA nad srpskim predstavnicima.

"Takav odnos ohrabrio je Izetbegovića da krene ofanzivnije i na perfidan način preko pravosuđa BiH da obezvlašćuje Republiku Srpsku i da je dovede do uništenja, a time i do progona i nove seobe srpskog naroda", rekao je Pavlović.

On naglašava da Izetbegović sve glasnije i bezobzirnije prijeti i poručuje da u BiH nema mjesta za one koji ne slušaju šta naređuje bošnjačka većina predvođena SDA, već samo za krug "bošnjačkih kvaziintelektualaca", koji negiraju Ivu Andrića, Branka Ćopića i Petra Petrovića Njegoša.

"To je neprihvatljivo za srpski narod i mora se spriječiti zajedničkim djelovanjem, jedinstvom i homogenim otporom srpskog naroda i njegovog rukovodstva", rekao je Pavlović.

Lider SDA Bakir Izetbegović namjerava da podnese novu apelaciju Ustavnom sudu BiH u vezi sa obilježavanjem Dana Republike, ali i da ospori naziv Republika Srpska, saznaje "Euroblic".

Izvor: SRNA