latinica  ћирилица
30/01/2017 |  13:21 ⇒ 16:03 | Autor: RTRS

Koordinacija mostarskih Srba - Povelja Dodiku i Ivaniću

Koordinacija mostarskih Srba dodijelila je povelju mostarskih Srba "Atanasije Šola" za 2016. godinu predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i članu Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladenu Ivaniću.
Mostar - Foto: RTRS
MostarFoto: RTRS

Iz Koordinacije mostarskih Srba Srni je rečeno da je nagrada ustanovljena ove godine i da je odlučeno da bude dodijeljena Dodiku i Ivaniću zbog nesebične pomoći Srbima u Mostaru.

"Ova povelja je znak zahvalnosti predsjedniku Dodiku i predsjedavajućem Ivaniću, jer su u prošloj godini pružili veliku pomoć Koordinaciji koja se bori za ravnopravan položaj Srba u Mostaru i dali podršku našim nastojanjima da se izborimo za normalan i bolji život Srba u dolini Neretve", istakli su iz Koordinacije.

Oni naglašavaju da su svaki put i kod Dodika i kod Ivanića naišli na razumijevanje i na otvorena vrata.

"Poveljom mostarskih Srba izražavamo zahvalnost, ali i obavezujemo predsjednika Dodika i predsjedavajućeg Ivanića da i ubuduće vode računa o Srbima u Mostaru i dolini Neretve, o našim zagarantovanim pravima koja nisu ostvarena, ali i potrebama i problemima, od konstitutivnosti, preko obrazovanja do zapošljavanja", ističu iz Kooridnacije.

Koordinacioni odbor srpskih organizacija u Mostaru okuplja srpska udruženja i organizacije sa ovog područja, a osnovan je da bi se jedinstvenim stavom pokušalo uticati na zaštitu interesa srpskog naroda na ovom području.

Povelja nosi ime istaknutog srpskog političara i kulturnog radnika Atanasija Šole /1878. - 1955./ iz Mostara koji je obavljao važne političke i državničke dužnosti.

Bio je osnivač i obnovitelj srpskih kulturnih društava i časopisa u Mostaru, te ostavio neizbrisiv trag u istoriji srpskog naroda na ovim područjima.

Ivaniću će nagrada biti uručena sutra u Mostaru, a Dodiku naknadno.

Izvor: Srna