latinica  ћирилица
08/05/2024 |  18:22 ⇒ 19:27 | Autor: RTRS

Polaganjem vijenaca obilježene 32 godine od stradanja Srba u odžačkim logorima (VIDEO)

Polaganjem vijenaca i služenjem parastosa u Vukosavlju i selu Novi Grad kod Odžaka obilježene su 32 godine od stradanja Srba u odžačkim logorima tokom proteklog rata. Torturu u logorima u Odžaku, a kasnije u Brodu, Orašju i Slavonskom Brodu nisu preživjela 42 logoraša. U odbrani Republike Srpske poginulo je 20 srpskih boraca koji su prethodno prošli kroz logore hrvatsko-muslimanskih jedinica. Nad njima su primijenjene 132 metode mučenja.
Polaganje vijenaca - Foto: RTRS
Polaganje vijenacaFoto: RTRS

Slike torture u odžačkim, ali i u logorima u tadašnjem Bosanskom i Slavonskom Brodu te Osijeku u kojim je proveo 135 dana, Milanu Miletiću i danas su pred očima. Prošao je kroz pakao, koji se, kaže, riječima ne može opisati.

Јedan od bivših logoraša istakao je da je tučen pet puta dnevno na razne načine, ne zato što je kriv, nego zato što je Srbin.

Milosava Vladić i danas traga za posmrtnim ostacima brata Pere koji je nestao kao dvadesetdvogodišnji mladić.

Kroz logore u Odžaku prošlo je oko 1300 Srba. Silovane su 62 žene, od kojih je najmlađa žrtva imala 10, a najstarija 60 godina. Strahota u logoru nisu bila pošteđena ni djeca, više od stotinu bilo ih je zatvoreno u logore.

- U ovom ratu su užasni zločini se desili i lično mislim da je to zato što je trebalo očistiti ovaj prostor od srpskog naroda - ističe predsjednik saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović.

Za zločine nad Srbima na području Odžaka presuđeno je 11 pripadnika HVO-a i to na 85 i po godina zatvora. Nalogodavci tortura ostali su nekažnjeni.

- Samo 11 pripadnika HVO-a je odgovaralo za te zločine, najveća funkcija je upravnik logora, znači nalogodavci nisu odgovarali za zločine koji su počinjeni na ovom području - napomenuo je pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Nebojša Vidaković.