latinica  ћирилица
31/01/2017 |  13:10 ⇒ 01/02/2017 | 09:03 | Autor: RTRS

Radojičić: Ustavni sud BiH proširio nadležnosti - stavlja se u ulogu vrhovnog suda (VIDEO)

Ustavni sud BiH, pravilima koja je sam donio, proširio je svoje nadležnosti i stavio se u ulogu Vrhovnog suda BiH.
Igor Radojičić - Foto: RTRS
Igor RadojičićFoto: RTRS

To je izjavio gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo presudu Višeg privrednog suda u Banjaluci iz juna 2013. godine.

Spor koji traje preko 12 godina, vraćen je Višem privrednom sudu na ponovno odlučivanje. Grad Banjaluka, ponovo će morati da kao tužilac dokazuje da atraktivna lokacija stare autobuske stanice pripada gradu, a ne Autoprevozu, koji je privatizovan. Za gradonačelnika dileme nema - Ustavni sud ovako je sam sebi proširio nadležnosti.

"Ustavni sud BiH treba da rješava ustavne sporove i ocjenjuje usklađenost zakona sa Ustavom. Međutim, on je preuzeo apelacionu nadležnost i za pravna i fizička lica, te se sad pred njim nalazi na hiljade predmeta, u kojima se on postavlja kao vrhovni sud BiH", kaže Radojičić.

Autoprevoz tvrdi da je parcela od preko 22 dunuma njegova, iako je Grad Banjaluka još 1979. godine s tim preduzećem potpisao ugovor o zamjeni zemljišta. Tako je Autoprevozu pripala lokacija sadašnje autobuske stanice, a zemljište stare, pripalo je Gradu. Međutim, ova zamjena nikada nije sprovedena u zemljišno-knjižnoj evidenciji suda, a iz arhiva su nestali originalni dokumenti.

"Interesantno je da su u međuvremenu nestali arhive i dokumenata o tom procesu i da se na sudu sve dokazuje na osnovu kopija, izjava i vještačenja. Vrlo čudni postupci, ali nažalost vrlo česti u pitanju državne imovine“, ističe Radojičić.

Pravna bitka za atraktivnu i istorijsku lokaciju u centru Banjaluke se nastavlja. Radojičić kaže da će nastojati da dokažu da je riječ o imovini koja pripada Gradu po osnovu nekadašnje zamjene lokacija.

Ovo zemljište u samom centru grada i nije smjelo da bude predmet privatizacije jer ni do danas nije poznata sudbina spornih dokumenata. Na mjestu stare autobuske stanice još 1891. Austrougarska je izgradila željezničku stanicu,a u kojoj je danas smješten Muzej savremene umjetnosti.