latinica  ћирилица
11/02/2017 |  09:49 | Autor: RTRS

Milorad Novković: Nema nezavisnog pravosuđa bez promjene načina finansiranja

Predsjednik Vrhovnog suda Federacije BiH Milorad Novković smatra da neće biti nezavisnog i samostalnog pravosuđa u BiH dok ne bude promijenjen način finansiranja sudova i tužilaštava.
Milorad Novković - Foto: nezavisne novine
Milorad NovkovićFoto: nezavisne novine

"U FBiH imamo finansiranje sudova i tužilaštava iz 10 izvora, te dodatna tri na nivou FBiH. Bilo bi daleko jednostavnije i u većoj mjeri bi pravosuđe u BiH bilo samostalno i nezavisno da se finansira iz jednog izvora, da ne govorim o nivou BiH", rekao je Novković za "Dnevni avaz".

On dodaje da je na tome insistirao i u vrijeme dok je obavljao dužnost predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, ali bez pravog efekta, i smatra da je u tome trebalo da postoji veći pritisak međunarodne zajednice.

Novković je potvrdio da FBiH već duže vrijeme ima problem s činjenicom da ne primjenjuje Zakon o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, kojim se predviđa osnivanje posebnih odjeljenja u Vrhovnom sudu i Tužilaštvu FBiH.

On je najavio da bi do kraja marta trebalo da bude pripremljen novi tekst tog zakona.

Prema njegovom riječima, tužilaštva još nisu u mogućnosti da zajedno s policijskim agencijama u punom kapacitetu rade na otkrivanju i dokazivanju krivičnih djela iz oblasti korupcije.

"Saradnja između tužilaštava i policijskih agencija mogla bi da se bolje odvija", zaključio je Novković.

Izvor: SRNA