latinica  ћирилица
11/02/2017 |  11:49 ⇒ 12:04 | Autor: RTRS

Pupovac: Zabrinutost zbog umanjivanja genocida u NDH

Srpska i druge manjinske zajednice koje su stradale od zločinačkog ustaškog režima zabrinute su zbog umanjivanja genocida u Hrvatskoj prema Srbima, Romima i Јevrejima, posebno u Јasenovcu i Јadovnu, izjavio je predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac.
Milorad Pupovac - Foto: RTRS
Milorad PupovacFoto: RTRS

"Zabrinuti smo i zbog ploče u Јasenovcu i poruka 'Za dom spremni' i zbog rehabilitacije onih koji su svojim djelovanjem pomagali ustaški režim i njegove ideje ili nisu sprečavali evidentne strahote", rekao je Pupovac za beogradske "Večernje novosti".

On je povodom otkrivanja spomen-biste kardinalu Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj Alojziju Stepincu u četvrtak u Osijeku, istakao da je zabrinjavajuće to što u Hrvatskoj ne žele da sačekaju rezultat komisije, koju je inicirao papa Franjo između Rimokatoličke i Srpske pravoslavne crvke.

"Otkrivanjem spomenika u Osijeku direktno se ide protiv mogućeg usaglašavanja stavova crkava", zaključio je Pupovac.

List navodi da će u Novom Sadu 13. i 14. februara biti održan treći sastanak mješovite crkvene komisije formirane na inicijativu pape Franje kako bi se rasvijetlila uloga i odgovornost Stepinca za zločine NDH tokom Drugog svjetskog rata.

Od tih zaključaka Komisije zavisi da li će Vatikan proglasiti Stepinca svetim.

Izvor: SRNA