latinica  ћирилица
13/02/2017 |  10:05 | Autor: RTRS

SDP traži Plenkovićevu ostavku

Poslanik SDP-a u Hrvatskom saboru Gordan Maras ocijenio je da bi premijer Hrvatske Andrej Plenković trebalo da podnese ostavku ako u Njemačkoj bude dokazano da je ministar nauke i obrazovanja Pavo Barišić plagirao doktorat.
Andrej Plenković - Foto: klix.ba
Andrej PlenkovićFoto: klix.ba

Maras smatra da je Plenković, podrškom svom ministru, preuzeo odgovornost.

- Barišić i Plenković bi, ukoliko Barišiću bude dokazano plagiranje u Augzburgu, trebalo zajedno da podnesu ostavke - naveo je Maras.

Hrvatski mediji objavili su nedavno da je protiv Barišića podnesena nova prijava za takozvani autoplagijat.

Barišić je prijavljen u Njemačkoj zbog autoplagiranja svoje doktorske disertacije, odbranjene 1989. godine na Univerzitetu u Augzburgu.

Hrvatski sabor odbacio je zahtjev opozicije da se izglasa nepovjerenje Barišiću zbog plagiranja naučnog rada.

Opozicija se pozvala na mišljenje saborskog Odbora za etiku u nauci i visokom obrazovanju koji je presudio da je Barišić varao, odnosno da je preuzeo dijelove teksta američkog filozofa Stivena Šlezingera, ne navodeći izvore.

Odbor je mišljenje donio po prijavi četvorice naučnika koji su 2011. godine optužili Barišića za plagijat, odnosno da je u članku objavljenom u časopisu "Sintezis filozofika" plagirao više dijelova tuđih članaka, knjiga i izvora sa interneta.

Barišić je od početka negirao plagiranje i tvrdio da je riječ o "propustu u štampi" koji je otklonjen već u drugom izdanju njegovog teksta, prije nego što je protiv njega podnesena prijava.

Izvor: SRNA