latinica  ћирилица
13/02/2017 |  12:47 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

Rudo dio projekta IRB-a za finansiranje integrisanog i održivog lokalnog razvoja (VIDEO)

Za devet lokalnih zajednica posredstvom IRB-a danas je odobreno 810.000 maraka bespovratnih sredstava u okviru mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj, od čega je Vlada Srpske obezbijedila 460.000, a Vlada Švajcarske 350.000 maraka. Korisnici sredstava u ovom ciklusu su Rudo, Prijedor, Čajniče, Bijeljina, Brod, Novi Grad, Modriča, Kalinovik i Šamac. Ukupno učešće lokalnih zajednica u projektima iznosi više od 350.000 maraka.
Rudo - Foto: RTRS
RudoFoto: RTRS

Opštini Rudio ova sredstva dodijeljena su treći put. U okviru trećeg ciklusa Finansijskog mehanizma dobili su više od 99. 000 maraka, koja će biti utrošena za unapređenje proizvodnje maline.

"Zahvaljujući ovom projektu, napravili smo značajne pomake na podsticanju razvoja u oblasti poljoprivrede opštine Rudo, prije svega u oblasti malinarstva", rekao Rajak Rato, načelnik opštine Rudo.

Finansijski doprinos Mehanizma po pojedinačnom finansiranom projektu nije mogao biti niži od 50.000, niti viši od 100.000 maraka. Opštine su bile dužne da obezbijede sufinansiranje od 25 odsto ukupne vrijednosti projekta.

"Ovo nisu grant sredstva koja se tek tako dobijaju, ovo su projekti vezani za strateške dokumente lokalne zajednice razrađeni, osmišljeni za koje lokalna zajednica mora da obezbijedi određena srtedstva", istakla je Lejla Rešić, ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

U IRB-u najavljuju da će i naredne godine lokalne zajednice moći da apliciraju za bespovratna sredstva koja bi trebalo da budu oko 800.000 maraka.

"Opštine će da obezbijede vlastito učešće i mi se iskreno nadamo da će to ispuniti ciljeve iz lokalnih strategija razvoja što je krajnji cilj projekta", naglasio je Igor Vidović, izvršni direktor Investiciono razvojne banke.

Projekat je uspostavljen saradnjom Ministarstva finansija i Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, UNDP-ia i IRB-a Srpske.