latinica  ћирилица
13/02/2017 |  14:34 ⇒ 14:38 | Autor: RTRS

Dačić poručio Štiru: Cijela Srbija je potresena

"Veoma smo se rastužili, to je veliki udarac za srpsku diplomatiju. Cijela Srbija je potresena", ironično je danas prokomentariosao šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavu hrvatskog kolege Davora Ive Štira da se "iz Srbije kuka zato što su (iz Hrvatske) odbili zahtev za bilateralni susret, ali da su o tome (u Beogradu) morali da razmisle prije nego što su napadali kardinala Stepinca".
Ivica Dačić        (Foto:Sputnik/ Radoje Pantović) -
Ivica Dačić (Foto:Sputnik/ Radoje Pantović)

- To je toliko veliki udarac za našu diplomatija da ne znam kako ćemo to preživjeti. Šta oni zamišljaju? Oni očigledno ne žele da se bave diplmatijom i rješavanjem problema, oni žele da stvaraju probleme. Neka stvaraju probleme, ja nisam taj koji će ćutati na rehabilitaciju ustaštva, fašizma, nacizam - kazao je Dačić.

On je naveo da Srbija ne može da pristane na rehabilitaciju ustaštva pa makar nam cijena bila toliko visoka da oni neće ni da se sretnu s nama.

Upitao je i da li to Hrvatska očekuje da će neko u Srbiji da hvali Alojzija Stepinca i ustaški pokret iz Drugog svjetskog rata, te naveo da Hrvatska može da diže spomenike i Paveliću i Hitleru.

- Ali neće značiti da ćemo mi to opravdavati, zbog toga da bismo sa njima vodili dijalog, da treba da pljunemo na sopstvenu istoriju - rekao je šef srpske diplomatije.

Dodao je da njemu ne smeta to što je Štir unuk pukovnika ustaške vojske, što je njegov deda proglašen za ratnog zločinca, što je njegov deda bio pomoćnik Maksa Luburića, za koga se navodi da je najveći zločinac koji je komandovao Јasenovcem.

Ali, kako kaže, smeta mu što je Štirova državna sekratarka rodjena sestra ustaškog teroriste koji je oteo avion 1976. na letu iz Njujorka do Čikaga i za to osuđen na 30 godina zatvora.

- Što oni ne postave pitanje kako je moguće da smo mi svih ovih godina dobro saradjivali sa Hrvatskom, sve dok nisu počeli da veličaju ustaški pokret - navodi Dačić.

Serija optužbi na relaciji Beograd Zagreb počela je prošlog četvrtka nakon otkrivanja spomenika kardinalu Alojziju Stepincu kada je Dačić optužio Hrvatsku za podizanje spomenika "ratnom zločincu".

Hrvatski ministar potom je odbio Dačićev predlog za bilateralni sastanak, a Dačić je u nedelju na konferenciji za novinare rekao da je bio spreman na dijalog s hrvatskim kolegom, iako on dolazi iz porodice i koja se borila protiv fašista, a Štir iz ustaške porodice.

Štir: Hrvatska želi odnose sa Srbijom, ali bez Dačića

- Hrvatska i dalje želi da razvija odnose sa Srbijom i zvaničnom Zagrebu je važno da ima mati komunikacijski kanal s Beogradom, ali to se ne može ostvariti sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, izjavio je danas ministar spoljnih i evropskih poslova Davor Ivo Štir.

Zato, kazao je Štir, o odnosima dviju zemalja komuniciraju premijeri.

Štir je nakon sastanka s norveškim šefom diplomaije Borgeom Brendeom rekao da dijalog sa Srbijom treba da ostane otvoren, ali je očito da se to ne može ostvariti preko Dačića koji Hrvatsku optužuje za fašizaciju.

Davor Ivo Štir

Upitan sa kim bi onda Hrvatska trebalo da razgovara u Srbiji, Štir je odgovorio da taj kanal postoji i da su dvojica premijera "u komunikaciji".

- Nakon izjava ministra Dačića koji je napao kardinala Stepinca po jednom starom komunističkom šablonu, odbili smo njegov zahtjev da održimo bilateralni susret ovoga vikenda, ali sam isto tako naglasio da mi moramo imati i imamo otvoren jedan kanal komunikacije s Beogradom. Taj kanal je već uspostavljen, vidjeli ste da su premijeri u komunikaciji i mislim da je to važno jer mi želimo i dalje razvijati odnose koji će omogućiti da se rješavaju otvorena pitanja - istakao je.

Štir je rekao i da je politika hrvatske vlade jasna kada je riječ o podsticanju mira i stabilnosti na jugoistoku Evrope.

Štir je rekao da i da je u Srbiji u toku predizborna kampanja, te da će verbalnih napada biti i dalje.

- Kuka se zbog toga što smo odbili taj zahtjev za bilateralni susret, ali o tome su morali razmisliti prije nego što su napali kardinala Stepinca u najgore maniru jednog komunističkog aparatčika - kazao je Štir.