latinica  ћирилица
14/02/2017 |  19:10 ⇒ 15/02/2017 | 08:24 | Autor: RTRS

Banjaluka: Obilježen Dan državnosti Srbije (VIDEO)

Veliki datum u srpskoj istoriji, nakon Prvog srpskog ustanka je 15. februar 1835. godine, kada je u Kragujevcu donesen prvi srpski ustav
Prijem - Foto: RTRS
PrijemFoto: RTRS

Srbija sutra, na Sretenje, slavi Dan državnosti, a svečani prijem organizovan je večeras i u Banjaluci, u Muzeju savremene umjetnosti.

Uručene su i nagrade za 10 srednjoškolaca Srpske, koji su napisali najbolje literarne radove o temi "Šta to Srbija treba da zna o meni".

Sa prijema je poručeno da je saradnja Republike Srpske i Srbije dobra, ali da se i u budućnosti mora raditi na njenom jačanju.

- Što se tiče saradnje Srbije i Srpske, ona je fenomenalna, iako to ne znači da može biti i bolja. Treba svaki dan da svi u svojim domenima radimo da saradnja bude što bolja i bolja. Mi to u konzulatu radimo svaki dan - rekao je Nikolić uoči prijema.

Saradnja Srpske i Srbije uvijek je bila na visokom nivou, a trebalo bi da bude još bolja, poručila je predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović. Ona je čestitala Dan državnosti Srbije svim građanima te države, njenim diplomatama u Srpskoj i svim ljudima koji vole Srbiju.

Prijemu, koji je organizovao Generalni konzulat Srbije, prisustvovali su brojni ministri u Vladi Srpske, visoki funkcioneri Narodne Skupštine, kao i istaknuti predstavnici političkog, diplomatskog, privrednog, javnog, crkvenog, naučnog i kulturnog života Banjaluke, Srpske i BiH.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik je, čestitajući Dan državnosti, rekao da je Srbija naša matica. Dodik je istakao da Srbija i danas ima veliki značaj u regionu i da je uvjeren da će nastaviti izgradnju prosperitetnog društva i put ka Evropi.

Čestitke su uputili i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i predsjednica Vlade Željka Cvijanović.

Centralna proslava Dana državnosti Srbije je sutra, u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, gdje se nalazi i mauzolej dinastije Karađorđevića.