latinica  ћирилица
15/02/2017 |  09:21 ⇒ 09:23 | Autor: RTRS

Obamine pristalice vodile tajnu kampanju protiv Flina

Članovi administracija bivšeg američkog predsjednika Baraka Obame nekoliko mjeseci su vodili tajnu kampanju za diskreditovanje Majkla Flina, bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Donalda Trampa.

List Vašington fri bikon navodi, da su zaposleni u Obaminoj administraciji tako htjeli da ometaju sistem nacionalne bezbjednosti novog američkog predjsednika i spasu nuklearni sporazum sa Iranom, kom se protivio Flin. Kampanja je počela nekoliko mjeseci prije Trampove inauguracije.

Izvori navode da su Obamine pristalice, uključujući zamjenika pomoćnika za nacionalnu bezbjednost bivšeg predsjednika, Bena Rodsa, dale medijima materijal čija je svrha bila narušavanje povjerenja u Flina. Učesnici operacije borili su se da Trampova administracija ne otkrije tajne podatke o iranskom nuklearnom aranžmanu koji je dugo skrivala administracija bivšeg predsjednika.

- Nesporno je da je kampanja za diskreditovanje Flina bila u punom zamahu prije inauguracije, tokom koje su uznemirujuća i ispolitizovana curenja u medijima bila usmjerena na narušavanje njegovog ugleda. Ovo me podsjeća na pripreme za dogovor sa Iranom i, vjerovatno uključuje iste likove - rekao je neimenovani bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost koji ima bliske kontakte sa Bijelom kućom.

- Oni su znali da je najvažniji cilj Iran. I svi su znali da njihov mali sveti sporazum sa Iranom zaobilazi pravila. Zato su se Flina otarasili prije nego što ikakvi (tajni) sporazumi izbiju na površinu - dodao je neimenovani izvor blizak Flinu.

Izvori lista dodaju da se Flin pripremao da objavi više detalja o nuklearnom dogovoru koje je namjerno skrivala Obamina administracija da bi dobila podršku za zaključivanje sporazuma. Flin je nestao "prije nego što je iko mogao da vidi šta se desilo" sa tim tajnim sporazumima, dodao je izvor.

List ističe da bi kampanja protiv Flina mogla da se tiče i drugih važnih ličnosti u Trampovoj administraciji.

U ponedjeljak je Flin napustio položaj i priznao da je dao Bijeloj kući nepotpune informacije o kontaktima sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu Sergejem Kisljakom. Ranije su mediji prenijeli da je Flin u decembru 2016. razgovarao sa Kisljakom o sankcijama Rusiji i to predstavili kao nešto veoma sumnjivo.

Izvor: Sputnjik