latinica  ћирилица
15/02/2017 |  10:10 | Autor: RTRS

Romanić: Tužilaštvo hitno o referendumu, a godinama ćuti o "Dobrovoljačkoj"

Advokat Milan Romanić smatra da je nevjerovatno da se Tužilaštvo BiH hitno bavi slučajevima, poput referenduma i postrojavanja pripadnika Oružanih snaga BiH u Banjaluci povodom Dana Republike, a da godinama ne radi ništa na predmetima poput "Dobrovoljačke ulice".
Dobrovoljačka (Arhiva) - Foto: FONET
Dobrovoljačka (Arhiva)Foto: FONET

"U BiH ne može biti pomirenja dok ne budu procesuirani svi koji su odgovorni za počinjene ratne zločine", rekao je Romanić za "Glas Srpske".

List podsjeća da je Romanić prije pet godina podnio prigovor na odluku o obustavljanju istrage u vezi sa ratnim zločinom nad pripadnicima ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu počinjen 3. maja 1992. godine, ali da još nije dobio nikakav odgovor, čime su nastavljene opstrukcije koje taj slučaj prate od početka istrage.

Istragu je u januaru 2012. godine obustavio međunarodni tužilac Tužilaštva BiH DŽud Romano, navodeći u obrazloženju da je istraga protiv Ejupa Ganića i još 13 lica za napad na konvoj ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici obustavljena "zato što ta radnja, sama po sebi, ne predstavlja krivično djelo" i da je konvoj predstavljao "zakonitu vojnu metu".

Romanić kaže da je prigovor na Romanovu naredbu podnio u ime porodica dvojice ubijenih vojnika, a da su mu se nakon toga kao svjedoci javili vojnici i oficiri koji su preživajeli pakao u Dobrovoljačkoj.

"Među njima su bili i Srbi, i Hrvati i Bošnjaci koji su ranjeni i koje nikad niko ništa nije pitao u vezi sa ovim događajem. Sve to, pa čak i njihove adrese, dostavio sam Tužilaštvu koje je trebalo da ih sasluša i podigne optužnicu, ali nisu uradili ništa", rekao je Romanić.

Zbog ćutanja i nepostupanja u vezi sa uloženim prigovorom, Romanić je podnio i apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Napadom na kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici, koja se mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garancije mirovnih snaga UN na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje BiH.

Bezbjednost vojnika garantovao je i tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, ali je kolona ЈNA napadnuta iz zasjede.

U napadu su ubijena 42 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, a oko 200 ih je zarobljeno.

Izvor: Srna