latinica  ћирилица
15/02/2017 |  11:49 ⇒ 13:58 | Autor: RTRS

Zahtjev za postavljanje spomen-ploče na zgradi suda u Srebrenici

Predstavnici Udruženja građana "Istočna alternativa" Republike Srpske predali su danas zahtjev za dobijanje saglasnosti za postavljanje spomen-ploče nastradalim Srbima iz Srebrenice na zid zgrade Osnovnog suda u toj opštini, u kojoj su zarobljeni Srbi mučeni i ubijani.
Vojin Pavlović - Istočna alternativa -
Vojin Pavlović - Istočna alternativa

Identičan zahtjev predali su i na protokol srebreničke opštine, a upućen je na razmatranje i izjašnjavanje predsjedniku Skupštine opštine Hamdiji Fejziću i opštinskom Odjeljenju za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove nadležnom za izdavanje rješenja za postavljanje spomen-obilježja.

Predsjednik "Istočne alternative" Vojin Pavlović rekao je Srni da traže odobrenje, u skladu sa Zakonom o obilježavanju stratišta u BiH, za postavljanje spomen-ploče na zid sa ulazne strane u zgradu Osnovnog suda ili u sudskom holu.

"Na ploči će biti primjeren tekst koji će podsjećati na stradanje Srba u ovom objektu od pripadnika bivše, takozvane Armije BiH. Planiramo da ploču postavimo na godišnjicu obilježavanja stradanja srpskog naroda u srebreničkim logorima 13. jula ove godine", pojasnio je Pavlović.

On kaže da ispred sudske zgrade već nekoliko godina polažu cvijeće i prislužuju svijeće za pokoj duša ubijenih Srba i traže da postave spomen-ploču.

"Time porodice ubijenih nedužnih Srba i ovo udruženje žele da trajno obilježe ovo stratište, odnosno zgradu suda kao mjesta njihovog stradanja, i da to bude opomena da se slični zločini više nikada ne bi ponovljali", ističe Pavlović.

On kaže da je ovo treći put da podnose zahtjev za saglasnost za postavljanje spomen-ploče, što je ranija bošnjačka vlast opstruisala, ali da neće odustati od te namjere i da očekuju da će nova opštinska vlast postupiti u skladu sa zakonom i odobriti postavljanje ovog obilježja.

Pavlović je dodao da su na protokol opštine Bratunac danas podnijeli zahtjev za odobrenje za postavljanje spomen-biste majoru Јugoslovenske vojske u otadžbini i književniku Јezdimiru Dangiću iz tog mjesta, jednom od vođa ustanka protiv fašističkog okupatora i borbe za spasavanje srpskog naroda od ustaškog pokolja u Podrinju, Birču i dijelu srednje Bosne.

Pavlović navodi da su se odlučili da simbolično ove zahtjeve podnesu danas, na Sretenje, Dan državnosti Srbije.

Izvor: SRNA