latinica  ћирилица
18/02/2017 |  08:14 ⇒ 11:43 | Autor: RTRS

Mladen Ždrale na izdržavanju kazne u BiH

Mladen Ždrale, koji je u Sudu BiH osuđen na 15 godina zatvora zbog učešća u trostrukom ubistvu u Sarajevu, nakon što je izručen BiH iz ekstradicionog pritvora u Novom Sadu nalazi se na izdržavanju kazne, rekao je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.
Mladen Ždrale - Foto: Screenshot
Mladen ŽdraleFoto: Screenshot

Žrale je 29. novembra prošle godine uhapšen u Novom Sadu na osnovu međunarodne Interpolove potjernice i nalazio se u ekstradicionom pritvoru Zatvora na Klisi.

Potjernica je raspisana zbog izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 15 godina na koju je Ždrale pred Sudom BiH osuđen zbog trostrukog ubistva na Vracama.

Trećestepenom presudom Suda BiH koja je donesena 25. avgusta prošle godine, Ždrali je potvrđena zatvorska kazna u trajanju od 15 godina zbog učešća u trostrukom ubistvu u naselju Vraca u Sarajevu u novembru 2005. godine u blizini entitetske linije.

Ubistvo počinjeno u mafijaškom stilu, godinama je bilo nerasvijetljeno, što je unijelo nemir i nesigurnost među građane Sarajeva, Istočnog Sarajeva i BiH.

Prema prikupljenim dokazima, rafalnim pucnjima iz automatskog oružja tada su ubijeni Milorad Todorović, Radomir Јanković i Esad Šenderović, a teško ranjen Murat Komarica, koji su se nalazili u ugostiteljskom objektu "Dva bora".

Tužilaštvo BiH teretilo je Ždralu da je učestvovao u pripremi i izvršenju ovog krivičnog djela, te za pomoć ubici nakon počinjenog zločina. Prema dostupnim dokazima, ubistvo je počinio Boris Govedarica koji je ubijen u Istočnom Sarajevu 2007. godine, zbog čega nije mogao biti procesuiran.

Izvor: Srna