latinica  ћирилица
18/02/2017 |  10:04 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

"Sada je definitivno jasno da je političko Sarajevo antisrpsko" (VIDEO)

Odluka bošnjačkih lidera da zatraže reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije potpuno je antisrpska. U funkciji je održavanja lažne predstave o genocidnosti Srba.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Moramo to da "skinemo", ne zbog nas, već zbog budućih generacija našeg naroda - gdje god živio, poručio je predsjednik Srpske Milorad Dodik. U intervjuu za Srnu upozorio je da je odluka bošnjačkih lidera usmjerena protiv cjelokupnog srpskog naroda, i predstavlja završni akt nepovjerenja u BiH.

Predsjednik Srpske ocijenio je da su, u pravnom smislu, dometi ove odluke mali i da očekuje da će nadležni sud da odbije reviziju tužbe. Međutim, pokretanje ovog pitanja politički i moralno apsolutno isključuje bilo kakvu platformu građenja povjerenja u BiH. 

- Sada je definitivno jasno da je političko Sarajevo antisrpsko i da nije samo riječ o toj lažnoj priči o tužbi koja nije ni legalna, ni legitimna, nego o potrebi političkog Sarajeva da se okupi kako bi Srbima nanijelo štetu, makar i minimalnu - rekao je predsjednik Republike Srpske.

Aktuelna politika bošnjačkih lidera apsolutno je na tragu bošnjačko-muslimanske politike iz ranih devedesetih godina prošlog vijeka, koja je projektovala državu za sebe i pokušala da svoj lagodan život obezbijedi reparacijama od drugih naroda, kaže Dodik. 

- Oni su uzurpirali BiH, žele da sebe predstave kao jedine u BiH koji u njeno ime odlučuju - naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske poručuje da ovo mora biti nauk za one Srbe u BiH koji još vjeruju u mogućnost saradnje sa bošnjačkim liderima i da Srbi moraju da modeliraju jedan novi pristup odnosima u BiH. 

- Moramo se vratiti bazično Republici Srpskoj, njenoj snazi i njenim pravima, okupljati se u Srpskoj... Poštujemo dejtonski okvir i nemamo razloga da poštujemo bilo šta drugo - rekao je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je rekao da je juče razgovorao sa većinom lidera iz Republike Srpske u nastojanju da se izgradi atmosfera političkog zajedništva, te dodao da je zbog toga važno i održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Srpske, koja je dobro mjesto da se artikulišu stavovi za jedinstveno djelovanje. 

- Ostalo je da nastavimo taj razgovor i da se u ponedjeljak čujemo u još jednom krugu i da vidimo da nešto prije /posebne sjednice/ Narodne skupštine Srpske modeliramo politički okvir za djelovanje svih iz Srpske - kaže Dodik.

Predsjednik Republike je pozvao sve iz Srpske, i vlast i opoziciju, da se okupe oko odbrane interesa Republike, koja ovakvu poruku bošnjačkih lidera mora da shvati kao poruku prema cjelokupnom srpskom narodu. Dodik je ukazao i da Srbija mora da shvati da Bošnjaci i političko Sarajevo nisu BiH, te da je BiH koja se u Srbiji predstavlja posredstvom Izetbegovića, u stvari, samo nekoliko kantona Federacije BiH pod političkom kontrolom lidera SDA.