latinica  ћирилица
18/02/2017 |  10:32 ⇒ 10:33 | Autor: RTRS

Eriksen: Nadrealno da zemlja u kojoj je bila "Žuta kuća" teži ka EU

Danski pisac i autor romana "Bijeli konopac za Filipa Deprea", koji se bavi zločinima nad Srbima u "Žutoj kući" u Albaniji, Јens Martin Eriksen kaže da je ovim romanom želio da upozna javnost sa činjenicama da su ta zlodjela počinjena nad ljudima ostavljenim bez zaštite, kada je srpska vojska protjerana sa Kosova i Metohije, a NATO im nije pružio podršku.
 - Foto: RTS
Foto: RTS

"Roman ne može više od toga osim da ukaže na zločine. Može ljude i medije da upozna sa činjenicama da su ta zlodjela počinjena nad ljudima ostavljenim bez zaštite, kada je srpska vojska protjerana sa Kosova i Metohije, a NATO im nije pružio podršku. Međutim roman ne može ništa da dokaže", rekao je Eriksen za "Politiku".

On ističe da se u "Žutoj kući" u Albaniji desio monstrouzni skandal u koji su uključeni državni aparat i državne institucije zemlje koja teži EU, što je nadrealno.

Eriksen, koji će svoj roman srpskoj publici predstaviti 8. i 9. marta u Beogradu i Novom Sadu, kaže da je njegov roman fikcija, ali da je usaglašen sa realnošću i stvarnim ličnostima u kandžama političko-kriminalne nomenklature Kosova.

On je navodi da nikada nije imao prijatelja Filipa Deprea, ali da je politički i kriminalni kontekst knjige stvaran.

"Mafija je kidnapovala Srbe i one Albance koji su bili u sukobu sa režimom. Pročitao sam orginalni izvještaj Savjeta Evrope, koji je sastavio švajcarski sudija Dik Marti o otmicama na Kosovu i Metohiji. Kasnije sam razgovarao sa srpskim tužiocem za ratne zločine Vladimirov Vukčevićem, a sreo sam se i sa članovima porodica kidnapovanih i nestalih", rekao je Eriksen.

On je dodao da je imao dostupne i druge izvore, tako da je kontekst njegovog romana "vrlo realan".

Eriksen je ukazao da je petnaest godina putovao Srbijom i BiH i upoznao brojne ljude koji su bili žrtve "lažnih bogova" i naglasio da su junaci njegovog romana, takođe, žrtve - zavjere ćutanja.

Izvor: SRNA