latinica  ћирилица
18/02/2017 |  11:40 ⇒ 12:45 | Autor: RTRS

Brčko još nema Zakon o zaštiti od nasilja u porodici (VIDEO)

Za razliku od entiteta, Distrikt Brčko, još nema Zakon o zaštiti od nasilja u porodici. Nacrt Zakona tek ide u Skupštinsku proceduru, a civilni sektor apeluje i na prevenciju borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.
Brčko - Foto: RTRS
BrčkoFoto: RTRS

Pododjeljenju za socijalnu zaštitu distrikta Brčko, godišnje se obrati i do pedeset potencijalnih žrtava nasilja u porodici.

Zbog nepostojanja jasnog zakonskog ovkira, do sada je nasilnik obično ostajao u domaćinstvu, a žrtva je napuštala mjesto stanovanja.

- Mi smo jedni od subjekata zaštite, vezanih za nasilje. Konkretno, policija je ta kojoj se prijavljuje nasilje u porodici. Što ne znači i što ne umanjuje samo Pododjeljenje za socijlanu zaštitu ili Centar za socijalni rad, da se žrtva nasilja u porodici javi, kaže Nataša Stevanović, šef Pododjeljenja za socijalnu zaštitu Distrikta Brčko.

Entietska praksa je suprotna od trenutno postojeće u Distirktu. Sve je regulisnao Zakonom i uspostavljen je Protokol između institucija o tome na koji način će žene i njihova djeca biti zaštićeni.

- Najbolje će se spriječiti nasilje nad ženama u slučaju kada postoje zakoni, zakonski podakti i mjesta gdje se ta djeca mogu zašititi. I kada ima mogućnost izricanja zaštitnih mjera, pojasnika je Nada Golubović iz Fondacije "Udružene Žene" iz Banjaluke.

Nacrt Zakona o zaštiti nasilja u porodici je u izradi i ovih dana biće predložen vladi Distirkta Brčko, kako bi se našao u skupštinskoj proceduri za njegovo usvajanje.

Lidija Ljubojević, predsjedavajuća Komisije za ravnopravnost polova u Skupštini Distrikta, ističe da taj Zakon sam neće riješiti nasilje nad ženama i nasilje u porodici, ali će sigurno biti jedna od ključnih zakonskih karika, koji će sigurno ubrzati procesuiranje nasilnika u prodoci a samim tim omogućiti što brže i daekvatniju zaštiitu osoba koje su bile izložene nasilju. 

Svaka treća žena je žrtva nekog oblika nasilja, psihičkog ili fizičkog, alarmantni su podaci Agencije za ravnopravnost polova u BiH.

Јoš jedan od gorućih problema je to što sigurna kuća u Brčkom još ne postoji.