latinica  ћирилица
18/02/2017 |  15:17 | Autor: RTRS

Linta: Krajnji cilj bošnjačke politike - ukidanje Srpske

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da je takozvana bošnjačka borba za istinu, pravdu i utvrđivanje činjenica od početka bila ispolitizovana, te da predstavlja samo sredstvo za rušenje Dejtonskog sporazuma i pretvaranje BiH u unitarnu i islamsku državu u kojoj za Srbe nema života.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Povodom odluke bošnjačkih predstavnika da podnesu zahtjev za reviziju presude protiv Srbije, Linta je naveo da je njen krajnji cilj da se Srbija osudi za nepostojeći genocid nad Bošnjacima što bi za posljedicu imalo ukidanje Republike Srpske i nametanje Srbiji da isplati ogromno finansijsko obeštećenje BiH.

Linta smatra da je bila velika greška što je vlast DOS-a u Srbiji povukla dobro pripremljenu protivtužbu koju je Vlada Јugoslavije podnijela u julu 1997. godine Međunarodnom sudu pravde u Hagu kao odgovor na tužbu koju je Sarajevo podnijelo marta 1993. godine.

"Odluka o povlačenju protivtužbe je donesena bez uslova da se povuče tužba, a javnost nije dobila obrazloženje o razlozima ove nerazumne i štetne odluke. U srpskoj protivtužbi su bili precizno navedeni i pobrojani brojni masovni zločini nad Srbima na teritorijama koje je kontrolisala takozvana Armija BiH", naveo je Linta.

On je ukazao da brojne činjenice jasno pokazuju da je Federacija BiH etnički čistija od Republike Srpske.

"Povlačenjem protivtužbe tadašnja zvanična Srbija poslala je poruku da je amnestirala antisrpsku politiku Alije Izetbegovića koja je glavni uzrok rata u BiH i velikog stradanja srpskog i bošnjačkog naroda", poručio je Linta.

Izvor: Srna