latinica  ћирилица
18/02/2017 |  15:36 ⇒ 22:14 | Autor: RTRS

Savjetnica Mogerinijeve - Ako Francuska "padne", zbogom EU

Savjetnica za strateška pitanja šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, Natali Toči, upozorava da najveća prijetnja za EU ne prijeti spolja, već iznutra, kao i da, ako Francuska "padne" na izborima to znači "kraj igre" za Uniju.
Natali Toči (arhivska fotografija) - Foto: RTS
Natali Toči (arhivska fotografija)Foto: RTS

Ključna izjava globalne strategije EU, kako je objasnila bečkom dnevniku Standard, jeste da je svijet ne tako lijepo mjesto puno kriza i konflikata, a da evropske države u njemu mogu opstati samo ako su jedinstvene.

"Ta poruka je za mene i poslije Bregzita i poslije Trampa još bitnija. Okolnost da nam Tramp kaže da bi trebalo samo da se brinemo o bezbjednosti je dodatni razlog za to da bismo trebali da izrazimo zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku, kroz više saradnje i čak više interakcije", istakla je Točijeva.

Podvukla je da je najveći problem EU iznutra, a ne spolja.

"Pitanje je da li poslije Bregzita sledi domino efekat na druge države. Јa to ne vjerujem. Trenutno stvari idu u pravcu obrnutog trenda. To pokazuju izbori i vlada u Španiji, kao i predsjednički izbori u Austriji. Međutim najveći test po EU biće Francuska, Italija i Njemačka. Ako predsjednički izbori u Francuskoj proteknu dobro, onda možemo da se dalje bavimo primjenom globalne strategije. Ako ne, to bi značilo kraj za EU. Unija može postojati bez Britanaca, ali ne i bez Francuske", ističe Točijeva.

Kada je riječ o transatlantskim odnosima, Točijeva podseća da se ne radi o novim tonovima koje EU čuje iz Vašingtona.

"Ministar odbrane SAD Robert Gejts već je, u svom oproštajnom govoru 2011. godine, rekao slično, a to je da je Hladni rat okončan prije par decenija, da je Unija bogatija od Amerike i da je vrijeme da sama počinje da plaća za svoju bezbjednost. Iskreno rečeno to nije bezobrazna poruka. Do sada su Amerikanci uvek ljubazno formulisali tu poruku, a mi je nismo slušali. To se sada mijenja, a ako SAD probude Evropu to je dobra stvar", uvjerena je Točijeva.

U budućnosti, kako kaže, očekuje da će EU formirati okvir za ozbiljniji pristup Evropljana po pitanju bezbjednosti. Bezbjednost će ostati u nacionalnoj nadležnosti, ali će kroz saradnju rasti sposobnost svih.

Izvor: RTS