latinica  ћирилица
21/02/2017 |  07:23 ⇒ 22:00 | Autor: RTRS

Usvojen budžet Regulatorne komisije u iznosu 2,5 miliona KM (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras budžet Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za ovu godinu u iznosu od 2,5 miliona KM.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

21.35... Budžetom je planirano smanjenje tekućih troškova Regulatorne komisije za energetiku u 2017. godini u odnosu na prošlu godinu za 2,01 odsto, kao i smanjenje troškova zarada i naknada zarada radnika u odnosu na prošlu godinu.

Poslanici su k znanju primili godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2015. godinu.

U današnjem, trećem nastavku 16. redovne sjednice, usvojena je Informacija o ostvarivanju prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika i Informacija o aktivnostima Republike Srpske u oblastima regionalne i institucionalne saradnje.

Na prijedlog Komisije za izbor i imenovanje Narodna skupština Republike Srpske imenovala je Programski savjet Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/.

Na prijedlog Upravnog odbora RTRS-a, Narodna skupština izabrala je Programski savjet RTRS-a koji čine: predstavnik mladih Borivoje Obradović, predstavnik penzionera Ivan Figurek, predstavnik udruženja poslodavaca Saša Aćić, predstavnik sindikata Igor Ratković, predstavnik nacionalnih manjina Larisa Čović, predstavnik vjerskih zajednica Zoran Pajkanović, predstavnik univerziteta Ljubomir Zuber, predstavnik udruženja civilnog društva Amela Bašić Tomić, predstavnik novinara Sandra Kovačević Đurđević, predstavnik udruženja žena Zorana Kisić i predstavnik ostalih Nebojša Aleksić.

Narodna skupština Republike Srpske nije razmatrala izvještaj skupštinske Komisije za izbor i imenovanje o razrješenju dužnosti pravobranioca i zamjenika pravobranioca Republike Srpske Danijele Novaković i Mirka Stojčinovića.

Na zahtjev Vlade Srpske sa dnevog reda 16. sjednice povučen je izvještaj Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i Fondova o poslovanju za 2015. godinu, sa izvještajem nezavisnog spoljnog revizora.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović nakon glasanja o apsolviranim tačkama dnevnog reda okončao je 16. redovnu sjednicu parlamenta Srpske.

21.15... U Republiku Srpsku do sada se vratilo 267.807 lica, dok je 59.765 sa priznatim statusom raseljenih lica, navodi se u informaciji o ostvarivanju prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika koju je razmotrila Narodna skupština Republike Srpske.

U informaciji se ističe da je u Republici Srpskoj predratnim vlasnicima vraćeno 94.228 stambenih jedinica uslovnih za stanovanje, dok je obnovljeno i sanirano više od 72.000.

Posebna pažnja posvećena je projektu "Integrisani program podrške za reintegraciju povratnika na osnovu Sporazuma o readmisiji", a riječ je o vraćanju i prihvatanju lica koja ne ispunjavaju ili više ne ispunjavaju uslove za ulazak i boravište na teritoriji druge države.

O apsolviranim tačkama dnevnog reda poslanici će se izjašnjavati večeras.

20.23... Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da predstavništva Republike Srpske u inostranstvu više štite interese Srpske nego diplomatsko-konzularna mreža BiH.

Klokić je rekao u završnoj riječi u parlamentu Republike Srpske o informaciji i aktivnostima Srpske u oblastima regionalne i institucionalne saradnje, da su sredstva za rad predstavništava Republike u inostranstvu transparentno utrošena, a što svake godine potvrđuju pozitivni revizorski izvještaji.

U ime Vlade Republike Srpske, Klokić je izrazio žaljenje zbog iznenadne smrti ruskog ambasadora pri Savjetu bezbjednosti UN Vitalija Čurkina, koji je do sada koristio izvještaje Republike Srpske o situaciji u BiH.

Poslanici opozicije zatražili su od Vlade Republike Srpske smjenu šefa Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrada Kesića zbog, kako su naveli, lošeg rada ovog Predstavništva i uvođenja američkih sankcija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je informaciju o aktivnostima Republike Srpske u oblastima regionalne i institucionalne saradnje.

19.55... Saradnja Republike Srpske sa Srbijom u prošloj godini bila je od posebnog značaja i odvijala se kontinuirano, navodi se u informaciji o aktivnostima Srpske u oblastima regionalne i institucionalne saradnje, o kojoj je večeras počela rasprava u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
Prioritetno su preduzimane aktivnosti s ciljem postizanja većeg stepena realizacije zajedničkih programa i projekata, ističe se u informaciji.

Predstavljajući ovu informaciju, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da je Vlada Republike Srpske nastavila sa kontinuiranim radom na usaglašavanju zajedničkih stavova i dobroj koordinaciji unutar institucija Republike Srpske.

U 2016. godini Republika Srpska podnijela je dva redovna izvještaja Savjetu bezbjednosti UN, u kojima su iznesena mišljenja i stavovi institucija Republike Srpske u vezi sa aktuelnim prilikama u Republici Srpskoj i BiH, navodi se u ovoj informaciji.

19.00...Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da je retroaktivna primjena zakona srušila pravosuđe BiH.

"O ovome sam govorio i pred međunarodnim zvaničnicima i imao velike neugodnosti. Pogrešnom primjenom zakona neko je dobio za 10 ili više godina zatvora nego što je trebalo", rekao je Kasipović u Narodnoj skupštini Republike Srpske u raspravi o godišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2015. godinu.

On kaže da se u BiH nastavlja sa političkim suđenjima i pita gdje se ovakvim radom može stići.

"Nikada se niko nije precizno odredio i rekao da su ljudi, retroaktivnom primjenom zakona, nezakonito osuđeni na nerazumne kazne zakone, što je nevjerovatno. U svemu ovome nije riječ o neznanju, nažalost", dodao je Kasipović.

Poslanici vladajuće većine i opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske saglasni su da pravosuđe u BiH nije efikasno, da je neophodna njegova kvalitetna reforma i nedopustiva retroaktivna primjena zakona.

Oni su zatražili da naredni izvještaj o radu VSTS-a Narodnoj skupštini bude dostavljen na srpskom jeziku, a ne kao navedeni, koji je štampan na hrvatskom jeziku.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH /VSTS/ za 2015. godinu u kome se navodi da su sprovedene mnoge aktivnosti u pravosuđu koje su kao rezultat imale poboljšanje rada sudova i tužilaštva u BiH.

17.35... Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je u Banjaluci, nakon redovne pauze, raspravom o godišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2015. godinu.

Na sjednici će biti razmatrana i informacija o aktivnostima Republike Srpske u oblastima regionalne i institucionalne saradnje.

Poslanici će razmatrati i informaciju o ostvarivanju prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika.

15.15... Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Branislav Borenović rekao je danas u Parlamentu Srpske da niko ne može biti zadovoljan radom pravosudnih institucija u BiH, jer nema rezultata u borbi protiv kriminala i korupcije.
"Nemamo nikakav mehanizam kojim možemo mjeriti efekte rada tužilaca i sudija. Nevjerovatno je da imamo 1.341 sudiju i tužioca u BiH, a da nema rezultata u borbi protiv kriminala i korupcije", rekao je Borenović u raspravi o godišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH /VSTS/ za 2015. godinu.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Želimir Nešković istakao je da je neophodno započeti kvalitetnu reformu pravosuđa u BiH.

"Tu prije svega mislim na usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH da bi strane sudije bile razriješene sa funkcija. Nažalost u BiH nema političke volje za rješavanje ovog problema", rekao je Nešković i ocijenio da Ustavni sud BiH radi u skladu sa internim pravilnikom i u interesu Bošnjaka.

On smatra da se aktivnije mora raditi i na rješavanju predmeta ratnih zločina počinjenih nad Srbima, među kojima je slučaj "Dobrovoljačka ulica".

Poslanik SRS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milanko Mihajilica smatra da ne postoji ozbiljna politička volja za borbu protiv kriminala i korupcije u BiH.

"Opšta ocjena javnosti jeste da pravosuđe u BiH radi veoma loše. Dosta smo konstatovali da situacija u pravosuđu nije dobra i vrijeme je da to konačno promijenimo", rekao je Mihajilica.

14.00... Član Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Željka Radović tvrdi da su sprovedene mnoge aktivnosti u pravosuđu koje su kao rezultat imale poboljšanje rada sudova i tužilaštva u BiH, osiguranje boljih uslova rada za sudije i tužioce, te efikasniji pristup pravdi i građanima.

Obrazlažući godišnji izvještaj VSTS BiH za 2015. godinu Radovićeva je istakla da VSTS godinama preuzima različite mjere radi povećanja efikasnosti rada pravosudnih institucija u BiH, te smanjenja trajanja procedura.

"Ukupan broj neriješenih predmeta u sudovima u BiH u 2015. godini smanjen je za dodatnih osam odsto u odnosu na 2014, odnosno za 31.602 predmeta, čime je nastavljen pozitivan trend smanjenja broja neriješenih predmeta", rekla je Radovićeva.

Ona je navela da su s ciljem rješavanja starih predmeta, bez obzira ima li konkretni sud veći ili manji broj takvih predmeta, u 2015. godini svi sudovi imali obavezu da sačine planove za njihovo rješavanje.

"Zahvaljujući planovima, sudovi su riješili više od 180.000 najstarijih predmeta, te dodatno smanjili njihovu starosnu strukturu. VSTS je u 2015. godini posebnu pažnju posvetio i rješavanju stečajnih predmeta, što je kao rezultat imalo smanjenje trajanja stečajnih predmeta za četiri odsto", dodala je Radovićeva.

12.55 Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je prijedlog budžeta Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za 2017. godinu u iznosu od 2,5 miliona KM, prema kojem je planirano smanjenje troškova.

Smanjenje tekućih troškova u odnosu na prošlu godinu planirano je za 2,01 odsto, kao i smanjenje troškova zarada i naknada zarada radnika u odnosu na prošlu godinu, navodi se u prijedlogu budžeta Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za 2017. godinu.

Najznačajniji dio rashoda odnosi se na servisiranje glavnice kredita kojim je finansirana izgradnja nove poslovne zgrade Regulatorne komisije u iznosu od 169.153 KM, što je za 6,10 odsto više nego u 2016. godini.

11.50 U prijedlogu budžeta Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za 2017. godinu, o kojem se danas raspravlja u Narodnoj skupštini Srpske, predviđeno je da budžet za ovu komisiju iznosi 2,5 miliona KM. Planirano je smanjenje tekućih troškova Regulatorne komisije za energetiku u 2017. godini u odnosu na prošlu godinu za 2,01 odsto, kao i smanjenje troškova zarada i naknada zarada radnika u odnosu na prošlu godinu, navodi se u prijedlogu budžeta Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za 2017. godinu.

Najznačajniji dio rashoda odnosi se na servisiranje glavnice kredita kojim je finansirana izgradnja nove poslovne zgrade Regulatorne komisije u iznosu od 169.153 KM, što je za 6,10 odsto više nego u 2016.godini.

Poslanik SNSD-a Dragoljub Davidović smatra da je ova Komisija neophodna kako bi obavljala poslove regulatora, ali da u ovom izvještaju nedostaju brojčani pokazatelji.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić smatra da bi Vlada Republike Srpske trebalo da povuče ovaj izvještaj iz skupštinske procedure, dodajući da bi članovi Komisije za energetiku Republike Srpske trebalo da imaju manje plate od ministara u Vladi Republike Srpske.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić zatražio je podatke o broju zaposlenih u ovoj Komisiji, njihovim prosječnim platama i naknadama.

Čavić smatra da je sramotno da neki od zaposlenih u Komisiji imaju plate od 4.500 KM, a da se to ostvaruje na osnovu povećanja iznosa naknade za obnovljive izvore energije i cijene struje.

Poslanici opozicije prije razmatranja prijedloga budžeta Regulatorne komisije za energetiku za 2017. godinu izrazili su negodovanje zato što je na prijedlog Vlade Republike Srpske iz skupštinske procedure povučen izvještaj Investiciono-razvojne banke i fondova o poslovanju za 2015.godinu.

......