latinica  ћирилица
22/02/2017 |  09:12 ⇒ 12:32 | Autor: RTRS

Softić otputovao u Hag gdje će predati bošnjački zahtjev za reviziju

Bivši agent BiH Safet Softić otputovao je danas u Hag, gdje bi u pratnji holandskog advokata Fon van den Bizena trebalo da preda aplikaciju za reviziju presude po tužbi protiv Srbije, piše Kliks.
Sakib Softić - Foto: Screenshot/YouTube
Sakib SoftićFoto: Screenshot/YouTube

"Dnevni avaz" tvrdi, pozivajući se na izvore bliske pravnom timu koji je pripremio zahtjev za reviziju presude, da ishod sutrašnje vanredne sjednice Predsjedništva BiH ni na koji način neće uticati na odluku o predaji bošnjačkog zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi protiv Srbije.

Prema istom izvoru, nikakve eventualno nove odluke ili stavovi ne mogu zaustaviti namjeru pravnog tima da preda zahtjev najkasnije do petka, 24. februara.

Navodi se i da je "nesporna činjenica da BiH na to ima pravo, bez obzira što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić tražio vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH o tome".

Sa Softićem bi, navodno, trebalo da putuje i direktor Instituta za istraživanje ratnih zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Rasim Muratović.

Na sutrašnjoj vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH trebalo bi da bude samo jedna tačka dnevnog reda koja se odnosi na bošnjački zahtjev za reviziju te presude.

Izvor: SRNA/Kliks