latinica  ћирилица
27/02/2017 |  09:05 ⇒ 09:06 | Autor: RTRS

Јunajted trofejniji od Liverpula

Mančester Јunajted je u nedjelju i zvanično postao najtrofejniji engleski klub sa 42 trofeja iz velikih takmičenja.
Mančester Јunajted (foto: www.kitbag.com) -
Mančester Јunajted (foto: www.kitbag.com)

"Crveni đavoli" su pobjedom nad Sautemptonom (3:2) na Vembliju prestigli najvećeg rivala Liverpul koji je dugo godina bio najtrofejniji tim u državi.

Јunajted je prije nekoliko godina nadmašio "redse" po broju titula u domaćem prvenstvu, ali je ekipa sa Enfilda ipak po ukupnom broju trofeja i dalje bila ispred.

Sa dva gola Zlatana Ibrahimovića tim koji predvodi Žozea Murinja doveo je na kraju Јunajted na apsolutni presto engleskog fudbala, što je bio cilj čovjeka koji je popločao put ka ovom uspjehu Aleksu Fergusonu.

"Moj najveći izazov nije šta će se dogoditi u ovom trenutku, već mi je najveći izazov da smaknem Liverpul sa njihovog prestola. Možete tako da napišete", rekao je Ferguson kada je imenovan za menadžera Јunajteda daleke 1986. godine.

U Liverpulu su se još prije finala Liga kupa spremili za to, pa su prije nekoliko dana izbrisali sa svog zvaničnog Tviter profila opis da su najuspješniji engleski klub sa 41 trofejom.

Bilo je potrebno 30 godina, ali je Јunajted konačno ispred Liverpula po broju titula. "Redsi" mogu još da se diče samo većim brojem trofeja u Kupu/Ligi šampiona gdje je odnos 5-3.

Јunajted:
Šampionat – 20
FA Kup – 12
Liga kup – 5
Liga/Kup šampiona – 3
Kup pobednika kupova – 1
Svetsko klupsko prvenstvo – 1

Liverpul:
Šampionat – 18
FA Kup – 7
Liga kup – 8
Liga/Kup šampiona – 5
Kup UEFA/Liga Evrope – 3

Izvor: B92