latinica  ћирилица
27/02/2017 |  13:20 ⇒ 15:52 | Autor: RTRS

Predsjednik SANU: Srbija "izvozi sopstvenu budućnost"

Predsjednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić upozorio je da Srbija "izvozi sopstvenu budućnost", te da je osnovni problem u Srbiji demografski, iz kojeg proističu svi drugi problemi.
Vladimir Kostić (Foto: : Youtube/RTS Oko - Zvanični kanal) -
Vladimir Kostić (Foto: : Youtube/RTS Oko - Zvanični kanal)

Na skupu "Ka boljoj demografskoj budućnosti Srbije", održanom u prostorijama SANU, Kostić je istakao da je udio visokoobrazovanih ljudi koji odlaze iz zemlje 11 puta veći nego 1970-ih godina.

"Od početka milenijuma smo izgubili više od pola miliona ljudi. Pritom migracioni aspekt nije toliko dominantan", naveo je Kostić.

Prema njegovim riječima, od 1930. godine u Srbiji se rađa manje djece od onog broja koji je potreban za prostu reprodukciju, a visokoobrazovane žene danas rađaju u prosjeku 1,37 dece, dok je za najprostiju reprodukciju potrebno 2,1 dijete.

"Materinstvo je odgođeno, ali za to ne treba optuživati žene, već su za to krivi mnogi društveni, socijalni, političko-istorijski faktori", rekao je Kostić.

On je dodao da, ukoliko budu sačinjene najbolje mjere za rješavanje demografskog pitanja, prvi efekti se mogu očekivati za deceniju ili dvije.

"Međutim, ako sada ne radimo ništa, onda ćemo za nekoliko godina da se čudimo šta nas je snašlo, što nema mladih, nema pesme u Srbiji, što nema ko da plaća penzije", rekao je predsjednik SANU.

Kostić je dodao da Akademija djeluje u granicama svojih mogućnosti, te da je konačno formiran Odbor za naučnu i umetničku dijasporu.

"Ne gajimo iluzije da će se vratiti oni koji su započeli karijere u inostranstvu, ali cilj je da se uspostave jače veze sa njima", istakao je predsjednik SANU.

Izvor: Agencije