latinica  ћирилица
27/02/2017 |  14:03 ⇒ 22:11 | Autor: RTRS

Bileća: Podnesen zahtjev za opoziv načelnika Aleksića (VIDEO)

Skupštinska većina u Bileći, koju čini deset odbornika, odlučila je da pokrene opoziv načelnika opštine, SNSD-ovog Miljana Aleksića, kandidata iz suprotstavljenog bloka.
SO Bileća - Foto: RTRS
SO BilećaFoto: RTRS

Formalna procedura, ili prvi korak ka tome, je napravljen. Danas je protokolisana inicijativa sa deset potpisa odbornika skupštinske većine.

Opoziv načelnika Miljana Aleksića, kao tačka dnevnog reda, mogao bi se naći na dnevnom redu prvog skupštinskog zasijedanja, do polovine marta.

Drugačije nije moglo, jer nisu zadovoljni apetiti svih stranaka, koje su na proteklim izborima podržale Aleksića.

Sadašnja većina, kažu, nije mogla oprostiti projekciju raspodjele novca u Nacrtu budžeta, i nesaradnju načelnika sa većinom.

Dragan Babić, odbornik Srpske radikalne stranke Republike Srpske rekao je da veći dio novca u budžetu opštine odlazi na plate zaposlenih ali, kako kaže, većini je problem što novca nema za sve zaposlene.

Iz oba bloka ne kriju da nisu mogli naći dogovor i oko raspodjele funkcija poslije izbora.

Aleksić, koji je na izborima imao oko 4.300 glasova, ponavlja da priželjkuje izjašnjavanje Bilećana.

Sve je izvjesnije da bi građani Bileće, za pola godine, mogli ponovo na glasačka mjesta.

Aktuelni predsjednik Skupštine Srđan Rogan kaže da većina, iako tijesna, ne može doći u krizu. Za opoziv, tvrdi, idu jedinstveno. Novi načelnik, tvrde, biće iz SDS-a.

- Mi ćemo ispoštovati volju naroda, a mislim da će narod izglasati opoziv - kaže Rogan.

Osim krize vlasti, izvjesno je da je Bileća i u finansijskoj dubiozi. Lokalna skupština kasni godinu dana sa donošenjem osnovnih akata.

Ukoliko budžet ne bude usvojen do kraja juna, to bi mogao biti razlog za raspuštanje skupštine i raspisivanje vanrednih lokalnih izbora.