latinica  ћирилица
27/02/2017 |  14:32 | Autor: RTRS

Crnadak: BiH prva u regionu usvojila liberalan zakon o medijima

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je u Beču, na Konferenciji OEBS-a na visokom nivou o slobodi medija na zapadnom Balkanu, da je BiH prva zemlja u regionu koja je dekriminalizovala klevetu i usvojila liberalan zakon o medijima.
Igor Crnadak na konferenciji OEBS-a u Beču - Foto: SRNA
Igor Crnadak na konferenciji OEBS-a u BečuFoto: SRNA

"U BiH je sloboda izražavanja i sloboda medija zajamčena Ustavom, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, Zakonom o zaštiti od klevete, Zakonom o komunikacijama koji predstavlja opšti pravni okvir za emitovanje i telekomunikacijsku industriju, koji je osnovala Regulatorna agencija za komunikacije kao nezavisna agencija za regulaciju, emitovanje i telekomunikacioni sektor", rekao je Crnadak u obraćanju na konferenciji.

On je pohvalio odličnu saradnju institucija BiH s Kancelarijom predstavnika za slobodu medija, kao i Misijom OEBS-a u BiH u promovisanju medijskog okruženja u BiH, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova.

Govoreći o aktuelnim problemima u oblasti medija u BiH, Crnadak je posebno istakao politički uticaj na pojedine javne emitere, što su registrovale i institucije EU.

On je rekao da nije demokratski i nije održivo da javni servis, koji pripada svim građanima, bude u funkciji samo jedne političke stranke i da čak služi za napade i etiketiranje političkih protivnika iz opozicije.

Crnadak je pozvao OEBS da podrži principe nepristrasnosti i profesionalnosti, kako bi se omogućila fer i korektna uloga javnih servisa u narednom periodu, naročito uzimajući u obzir da se naredne godine u BiH održavaju opšti izbori.

Konferencija je organizovana u saradnji Austrije, kao predsjedavajućeg OEBS-a, i Kancelarije predstavnika OEBS-a za slobodu medija, s ciljem razmjene inicijativa i dobre prakse iz jugoistočne Evrope o relevantnim pitanjima medijske slobode koja utiču na zemlje članice OEBS-a, s fokusom na bezbjednost novinara i medijskih etika.

Uz Crnatka, na otvaranja konferencije, govorili su i ministar za Evropu, integracije i spoljne poslove Austrije Sebastijan Kurc i predstavnik OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović.

Izvor: SRNA