latinica  ћирилица
27/02/2017 |  15:29 ⇒ 17:56 | Autor: RTRS

Pelagićevo: Izraelci grade fabriku, posao za 150 radnika (VIDEO)

Odbornici SO Pelagićevo usvojili su odluku o izdvajanju 20 hekatara državnog zemljišta na kojem bi bila izgrađena fabrika za proizvodnju pirotehničkog materijala. Investitor iz Izraela, prema planu o kojem se još razgovara, u početku bi zaposlio oko 150 radnika.
Pelagićevo - Foto: RTRS
PelagićevoFoto: RTRS

Sve je još u povoju, i odluka o izdvajanju zemljišta je uslovna. Ako bi do realizacije ovog projekta došlo, nadležni vjeruju da bi bio zaustavljen odlazak mladih.

"Vrlo pozitivan primjer da se napravi pomak za budućnost, mladih ljudi bez posla, ali ima velike šanse da ljudi i ostanu, zbog toga, ovo je dobro", kaže Ivan Šokčević.

U Porebricama uz pijacu Arizona, Republika Srpska i opština Pelagićevo će dodijeliti potencijalnom investitoru 20, 6 dunuma zemljišta, na kojem bi bio izgrađen prvi dio fabrike za izradu pirotehnike.

"To bi bila naša obaveza i naš prvi korak prema tom investitoru, a oni su već u proceduri registrovanja firme u Doboju sa sjedištem u Pelagićevu", rekao je Slavko Tešić, odbornik u SO Pelagićevo.

Saglasnost za gradnju dala je Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo, jer je, kažu u Pelagićevu, riječ o iskusnom izraelskom preduzeću.

Investitor ovakve pogone već ima u Kini i Brazilu. Ovo bi bila treća njegova fabrika, i na području koje je zbog blizine EU, najpovoljnije.

"Investitor ide sa svojim programom zapošljavanja na samom početku 150 ljudi, a kasnije u drugoj fazi i do 500 ljudi", istakao je Simo Stakić, načelnik opštine Pelagićevo.

Ako bi u prvoj fazi sve bilo završeno na vrijeme, uslijedilo bi proširenje pogona na još 20 hektara na privatnim posjedima. Cijenu i način eksproprijacije zemljišta odredila bi Vlada Republike Srpske.