latinica  ћирилица
27/02/2017 |  16:14 ⇒ 18:45 | Autor: RTRS

Nikolić u UN: Srbija nikad neće priznati samoproglašeno Kosovo

Srbija nikada neće priznati samoproglašeno Kosovo, šta god da joj bude nuđeno zauzvrat i kakvim god pritiscima da bude izložena, istakao je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN.
Tomislav Nikolić - Foto: RTRS
Tomislav NikolićFoto: RTRS

- Riječ je o odbrani principa i o trajnoj naklonjenosti pravdi. Onaj ko se drži principa i ko se bori za pravdu, uvijek je u pravu - rekao je Nikolić.

On kaže da je Srbija čvrsto opredijeljena za nastavak dijaloga Beograda i Prištine jer se rukovodi interesima regionalne stabilnosti i vizijom drugačijeg, pomirenju i demokratskim vrijednostima istinski posvećenog regiona.

- Međutim, da bi dijalog bio istinski svrsishodan, mora biti utemeljen na iskrenoj želji za rješavanjem problema na bazi kompromisa i nikako ne smije biti zloupotrebljavan kao platforma za nametanje interesa jedne strane, a pogotovo ne za nametanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova - naglasio je Nikolić i dodao da je Srbija nesumnjivo posvećena rješavanju svih otvorenih pitanja putem dijaloga u statusno neutralnom okviru.

Prema njegovim riječima, primarni cilj Srbije bio je, jeste i biće - očuvati mir, stabilnost i ljudske živote, zbog čega je učinjeno sve da bi se smirile tenzije na Kosovu i Metohiji, koje su prijetile da eskaliraju.

- Poruka koju sa ovog mesta želim da pošaljem svim ekstremistima jeste da mirna rješenja nemaju alternativu. Problemi i otvorena pitanja moraju se rješavati dijalogom, a ne prijetnjama i upotrebom sile - poručio je Nikolić.

On je izrazio očekivanje da međunarodna zajednica jedinstveno stane u odbranu stabilizacije situacije, ne samo na Kosovu i Metohiji, već i na zapadnom Balkanu i u tom smislu istakao da su veoma štetne izjave u vezi sa mogućim formiranjem takozvane vojske Kosova.

On kaže da je Srbija u okviru dijaloga konstruktivna i realna u prijedlozima i da je spremna na kompromise koji nisu laki, ali da takav pristup nije praćen istom takvom namjerom druge strane.

- Uskoro će se navršiti četiri godine od postizanja prvog Briselskog sporazuma. Ključni segment tog sporazuma, dogovorenog i potpisanog, odnosi se na formiranje Zajednice srpskih opština, koje, nažalost, još nije ni počelo. Predstavnici Prištine sve otvorenije poručuju da njih ova zajednica i ne zanima i da se neće držati dogovora, čiji je garant EU - kaže Nikolić.

Ističući da ne može biti istinskog pomirenja bez procesuiranja svih zločina, Nikolić je rekao da je to obaveza prema porodicama koje imaju pravo da saznaju istinu o sudbini svojih najbližih.

- Srbija nikad nije osporavala potrebu da odgovaraju svi koji su počinili ratne zločine, bez obzira na etničku pripadnost - naveo je Nikolić.

Govoreći o zahtjevu Srbije da Francuska izruči Ramuša Haradinaja, osumnjičenog za najteže ratne zločine, Nikolić je istakao da "taj nečovjek, jedan od komandanata terorističke Oslobodilačke vojske Kosova, u nastojanju da izbjegne zadovoljenje pravde, ne preza da i danas, pred očima Evrope i svijeta, otvoreno prijeti novim ratom, govoreći da će Srbija proći kao 1999. godine".

Izvor: SRNA