latinica  ћирилица
27/02/2017 |  21:33 ⇒ 21:52 | Autor: RTRS

Nikolić: Albanci iz Prištine moraju da poštuju dogovore

Albanci iz Prištine moraju da poštuju dogovore otvoreno govore države koje podržavaju Beograd, dok oni koji su priznali nezavisnost Prištine govore u zavijenoj formi, izjavio je večeras predsjednik Srbije Tomislav Nikolić nakon sjednice Savjeta bezbednosti UN.
Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije - Foto: RTRS
Tomislav Nikolić, predsjednik SrbijeFoto: RTRS

Nikolić je na današnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN ponovio da Srbija nikada neće priznati samoproglašeno Kosovo i pozvao međunarodnu zajednicu da utiče na Prištinu kako bi bio ispunjen dogovor iz Brisela i formirana Zajednica srpskih opština.

"Insistirao sam na nekoliko najvažnijih tema. Јedna je formiranje ZSO, odnosno način na koji bismo mogli da utičemo na Prištinu da ispuni obaveze koje je prihvatila. Tu sam se više obraćao sponzorima njihove takozvane nezavisnosti da shvate da Albanci iz Prištine moraju da poštuju dogovore, da shvate da Srbija u dobroj veri sklapa dogovore i ispunjava ih", rekao je Nikolić za Radio-televiziju Srbije.

ON je dodao da se predstavnik Prištine Vljora Čitaku u govoru vratila u prošlost i da nije pominjala situaciju na terenu.

"Predstavnica Prištine se drsko ponašala u govoru, rekla je da će formirati ZSO ako je u skladu sa ustavom, a ako nije, da neće. Vratila se u prošlost lažima o silovanju žena i ubijanju civila. Nije imala osnova da iz sadašnjeg trenutka i dešavanja na terenu za bilo šta optuži Srbiju", rekao je Nikolić.

On je dodao da oni koji podržavaju nezavisnost Kosova nisu imali argument koji bi potvrdio da bi trebalo skloniti Unmik i obaveze prepustiti Euleksu, koji je u velikoj mjeri sve već prepustio Prištini.

Nikolić je istakao da je sjednica bila teška, ali da svaka sjednica Savjeta bezbjednosti pokaže kako se ponašaju druge države.

"Mekšu retoriku prema Srbiji imaju neke države koje su priznale nezavisnost Kosova, svesne da je Beograd mnogo toga učinio, ali SAD i Velika Britanija i dalje čvrsto drže stav", rekao je Nikolić.

On kaže da države koje podržavaju Beograd to otvoreno govore i da je ruski ambasador govorio 20 minuta, dok oni koji su priznali nezavisnost Prištine govore u zavijenoj formi i ne mogu da podrže nastup Vljore Čitaku koja je rekla da je za njih Ramuš Haradinaj "častan čovjek i da OVK nije teroristička organizacija".

Nikolić je komentarisao i nastup ukrajinskog ambasadora Volodimira Јelčenka koji je predložio da se forma Unmika promijeni i da on postane političko tijelo, za šta se zalažu Vašington i London.

"Ukrajinski ambasador je predsedavajući Savetu bezbednosti. Јutros smo razgovarali o sličnostima situacija u kojima se nalazimo, ali je on iskočio iz toga i govorio kao da je predstavnik jedne od velikih država o funkciji Unmika, da se prorede sednice Saveta bezbednosti, navodeći čak i da rezolucija 1244 nije odredila termine i format", kaže Nikolić.

On je objasnio značaj ZSO i rekao da se ne smije dozvoliti da se nivo odlučivanja spusti na lokalnu samoupravu jer tu preveliki uticaj mogu da imaju Albanci.

Izvor: SRNA