latinica  ћирилица
28/02/2017 |  08:03 ⇒ 12:48 | Autor: RTRS

Svjedok na suđenju Oriću: Vidio sam mrtvo tijelo Mitra Savića

Fadil Salihović, svjedok odbrane na suđenju komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića, rekao je danas u Sudu BiH da je 14. decembra 1992. godine od jednog vojnika saznao da je u selu Kunjerac poginuo fotograf Mitar Savić kojeg je poznavao od ranije.
Naser Orić - Foto: AP
Naser OrićFoto: AP

"Znao sam fotografa Mitra Savića od ranije. Sutradan sam otišao u selo i ispred kuće Vujadina Kovačevića vidio njegovo mrtvo tijelo. Ležao je na leđima, više na desnom boku. Pored njega ležao je još jedan, meni nepoznat muškarac", rekao je Salihović.

On je kazao da na Savićevom tijelu nije primijetio nikakve povrede, te da misli da je "poginuo od detonacije".

Salihović je dodao da ne zna šta se dogodilo sa Savićevim tijelom, koje je ostalo ispred kuće kada je on napustio to područje.

U nastavku suđenja Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine, Salihović je rekao da je učestvovao u akciji Kunjerac 14. decembra i da je bio pripadnik Јedinice Osmana Malagića.

On je dodao da su u toj akciji učestvovali i pripadnici Јedinice Sadika Zukića i Nasira Šabanovića.

Prema njegovim riječima, akcija na mjestu Kunjerac počela je u ranim jutarnjim časovima, a meta napada bio je bunker odakle su djelovali srpski vojnici.

"Akcija je trebalo da počne u šest časova, ali je moj brat nagazio na minu, pa je počela mnogo ranije. Srbi su mislili da su napravu aktivirale životinje, ali su naši ranjeni jaukali, pa su nas otkrili i shvatili da je riječ o napadu. Akcija je trajala tri do četiri časa i primijetio sam da su srpski vojnici imali pomoć iz Srbije u vidu naoružanja", izjavio je Salihović.

Prvog dana akcije, kaže on, uspjeli su zauzeti tri kuće u selu i kasnije su se vratili na svoju lokaciju koja je bila udaljena 150 metara od sela.

On je dodao da im je vojnik koji im je donio hranu rekao da je vidio poginulog fotografa Mitra iz Bratunca.

Salihović je potvrdio da jedinica Nasera Orića nije učestvovala u borbama na Kunjerac, te da tokom ove akcije nigdje nije vidio ni drugooptuženog Sabahudina Muhića.

Orićeva odbrana pokazala je svjedoku papirić s imenom zaštićenog svjedoka "O1" za kojeg je rekao da ga poznaje još od 1988. godine kada su zajedno išli u srednju školu.

Za zaštićenog svjedoka on je rekao da je osoba sklona laganju, te da garantuje da ga nikada nije vidio u Srebrenici u periodu ratnih dešavanja, niti je ikada bio u akciji na selo Kunjerac.

Zaštićeni svjedok "O1" tvrdio je tokom svog svjedočenja da je vidio da je Orić ubio fotografa Mitra Savića.

Drugi svjedok Izet Ibrić, mještanin sela Pirići, u opštini Bratunac, rekao je da je u decembru 1992. godine s mještanima branio selo od napada srpskih vojnika, te da Orića nije poznavao, niti vidio na toj lokaciji.

Ibrić je potvrdio da ga je upoznao tek 1993. godine u Srebrenici.

Orić i Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Suđenje će biti nastavljeno 14. marta.

Izvor: SRNA