latinica  ћирилица
28/02/2017 |  09:57 | Autor: RTRS

London donio nove regulative za državljane zemalja EU

Državljani zemalja EU koji žive u Britaniji izrazili su paniku i konfuziju nakon saznanja da je London donio nove regulative koje će Ministarstvu unutrašnjih poslova omogućiti da deportuje neke od njih ukoliko nemaju sveobuhvatno zdravstveno osiguranje.

U komentaru advokata Kolina Јea iz suda u Londonu, a koji prenosi dnevnik "Indipendent" ističe se da je Ministarstvo unutrašnjih poslova od 1. februara dobilo kontroverzna ovlaštenja protiv građana EU.

U njegovom komentaru se upozoravaju državljani EU za koje se smatra da imaju pravo na boravak, uključujući studente i supružnike Britanaca, da mogu biti deportovani ili im može biti zabranjen povratak ako nemaju osiguranje CSI.

Većina državljana EU, koji žive u Britaniji imaju pravo na državno zdravstveno osiguranje ili NHS što znači da mnogi od njih nemaju neophodno dodatno osiguranje.

Advokar Јe, koji je i napisao komentar, izrazio je uvjerenje da promjene neće imati tako katastrofalne posljedice ali da MUP "nije vodio brigu niočemu" prilikom dobijanja dodatnih ovlaštenja.

On je britanski MUP optužio da izaziva "nepotrebnu paniku" među državljanima EU.

Izvor: Srna