latinica  ћирилица
28/02/2017 |  10:46 | Autor: RTRS

Inspektorat: Značajan pomak u borbi protiv nelegalnog prevoza

Iz Republičke saobraćajne inspekcije rečeno je Srni da je u odnosu na prethodne godine postignut značajan pomak u borbi protiv nelegalnog prevoza u Srpskoj, a posebno na putnim pravcima Ribnik-Banjaluka, Mrkonjić Grad-Banjaluka i Šipovo-Banjaluka.
Inspektorat Republike Srpske -
Inspektorat Republike Srpske

Iz Inspekcije su naveli da je lani izvršeno 900 kontrola u oblasti prevoza u drumskom saobraćaju, od čega je u 12 slučajeva utvrđeno da su fizička lica na putnim pravcima Bijeljina-Lopare i Kneževo-Banjaluka prevozila putnike suprotno odredbama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Srpske.

Kada je riječ o građanima koji vrše nelegalnu djelatnost taksi prevoza vlastitim putničkim automobilom, iz Inspektorata Srpske su naveli da je u toj oblasti izdato 10 prekršajnih naloga, podnesen jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, te da su u dva slučaja isključili vozila iz saobraćaja na period do okončanja prekršajnog postupka.

Iz Inspekcije su naveli da je ova vrsta prekršaja kompleksna za dokazivanje, jer ga čine građani u vršenju prevoza putničkim motornim vozilom u privatnom vlasništvu.

"Zbog toga je neophodno dokazati da vlasnici vozila vrše naplatu prevoza. Mora postojati dokaz o plaćenoj usluzi prevoza, karta kod putnika ili izjava putnika da je platio uslugu, a saputnici, po pravilu, u izjavama negiraju plaćanje prevoza", naveli su iz Inspektorata Srpske.

U ovim slučajevima rad inspektora se zasniva na korištenju usluga putnika-saradnika ili insajdera, koji izjavom treba da potvrdi plaćanje usluge, a značajnu podršku u kontrolama pružaju i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

Za fizičko lice i građanina koji vrši prevoz, a ne ispunjava uslove predviđene Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju, propisana je kazna od 500 do 1.500 KM, kao i zaštitne mjere isključenja vozila iz saobraćaja do okončanja upravnog postupka.

S obzirom da je u proceduri priprema novog Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, iz Inspektorata Srpske navode da će insistirati na uvođenju novih ovlaštenja i normi radi lakšeg sprovođenja zakona u praksi i dokazivanja prekršaja.

Izvor: SRNA