latinica  ћирилица
28/02/2017 |  13:47 ⇒ 17:50 | Autor: RTRS

Čubrilović: Više se neće tolerisati vaninstitucionalno djelovanje (VIDEO)

Većina poslanika u Parlamentu Srpske na jučerašnjoj posebnoj sjednici složilo se da Republika Srpska više neće tolerisati vaninstitucionalno djelovanje u ovom slučaju Bakira Izetbegovića, rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

"Ovo je posljednji trenutak da se pošalje upozorenje da se instrumenti odlučivanja u skladu sa Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom vrate u institucije sistema ove zemlje", rekao je Čubrilović na današnjoj konferenciji za novinare.

Čubrilović je istakao da očekuje da međunarodna zajednica u tom smislu, a u skladu sa zaključkom posljednje sjednice Savjeta za primjenu mira, preduzme korake u zaštiti Dejtonskog sporazuma.

On je rekao da je razočaran potezom Međunarodnog suda pravde u Hagu koji je uputio tri pisma u kojima traži objašnjenje u vezi sa mandatom bivšeg agenta BiH pred tim sudom Sakiba Softića pojedinačno od tri člana Predsjedništva.

"Ovim potezom Sud je pokazao da ne priznaje Predsjedništvo BiH kao instituciju države jer da priznaje instituciju pismo je morala biti jedno i adresirano na predsjedavajućeg Predsjedništva, u ovom slučaju Mladena Ivanića", istakao je Čubrilović.

Čubrilović je izrazio nadu da će predstavnici bošnjačkog naroda shvatiti kuda vodi praksa vaninstitucionalnog djelovanja pojedinaca i rušenje sistema i da će dići svoj glas protiv bezvlašća.

"Ako to ne učine praksa vaninstitucionalnog djelovanja će se nastaviti i onda kada dođe red na obračun sa političkim neistomišljenicima unutar vlastitog naroda, ali tada će za sve nas biti kasno", upozorio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Čubrilović je izrazio žaljenje zbog toga što zaključci na jučerašnjoj posebnoj sjednici nisu doneseni jednoglasno i što sve političke partije u Narodnoj skupštini nisu pokazale više fleksibilnosti i dobre volje za dogovor prilikom usaglašavanja stavova.

On je dodao da je sporan bio samo zaključak broj četiri zbog kojeg su poslanici Saveza za promjene bili uzdržani na glasanju.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske odbacila je i oštro osudila odluku bošnjačkog rukovodstva u BiH da pokrene reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, donesenu protiv volje drugih konstitutivnih naroda u BiH.

Čubrilović: 1. mart istorijski falsifikat

Na novinarsko pitanje šta je sa apelacijom Narodne skupštine Ustavnom sudu BiH o ocjeni ustavnosti 1. marta "Dana nezavisnosti BiH", Čubrilović je odgovorio da očekuje da će Ustavni sud postupiti principjelno u skladu sa Ustavom BiH i da će 1. mart proglasiti nevažećim praznikom.

Čubrilović je istakao da je obilježavanje 1. marta kao takozvanog dana nezavisnosti BiH istorijski falsifikat, na šta su u apelaciji Ustavnom sudu BiH koja je podnesena prije četiri mjeseca, ali još nije razmatrana, ukazali i poslanici Narodne skupštine Republike Srpske.

"Kao što je navedeno u apelaciji, 1. mart ne odražava volju svih konstitutivnih naroda u BiH, jer je referendum o nezavisnosti SR BiH od Јugoslavije 1992. godine donesen preglasavanjem srpskog naroda, poslije čega je došlo do građanskog rata", rekao je Čubrilović na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

Čubrilović je podsjetio da je 1. marta 1992. godine kod Stare crkve na Baščaršiji ubijen srpski svat Nikola Gardović, što je bila poruka Srbima kakav ih život u toj mimo njihove volje samoproglšenoj državi čeka.

Ustav Srpske za 25 godina promijenjen 17 puta

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović ocijenio je da je uloga parlamenta Republike Srpske u osnivanju Srpske bila odlučujuća.

Čubrilović je na konferenciji za novinare u Banjaluci povodom 25 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske istakao da su svih 77 poslanika Skupštine srpskog naroda u BiH glasali za konstitutivne akte Republike Srpske i Deklaraciju, i Ustav, i Ustavni zakon.

On je napomenuo da je od stvaranja Republike Srpske i njene ustavnosti Ustav mijenjan i dopunjavan 17 puta, kao i da su donesena 122 amandmana.

"Prvi Ustav Republike Srpske preživio je intervencije visokih predstavnika koji su često na taj Ustav djelovali amandmanima, čime su neosporno priznali njegov kontinuitet od 1992. godine do danas, a time i postojanje Republike Srpske prije potpisivanja Dejtonskog sprazuma", istakao je Čubrilović.

On je naglasio da je prvi Ustav Republike Srpske bio demokratski i da je donesen na demokratski način kao najviši ustavnopravni akt Srpske.

"Bio je to veoma hrabar korak srpskih poslanika, samo nekoliko mjeseci nakon osnivanja Skupštine srpskog naroda u BiH, kojim je označeno stvaranje Republike Srpske. Ustav je uspostavio temelje ustavnog i pravnog sistema Republike Srpske", rekao je Čubrilović.

On je dodao da je Ustav Republike Srpske, koji je Skupština srpskog naroda u BiH donijela 28. februara 1992. godine, jedan od najvažnijih zakonodavnih akata koji su bili ustavnopravna osnova za stvaranje Srpske.

Izvor: RTRS/SRNA