latinica  ћирилица
28/02/2017 |  15:32 ⇒ 01/03/2017 | 08:42 | Autor: RTRS

Ivanić: Otvaranje diplomatske pošte dokaz paralelizma; Ovo je silovanje srpskog naroda (VIDEO)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić potvrdio je danas da je pismo iz Međunarodnog suda pravde iz Haga koje je bilo namijenjeno njemu otvoreno, iako je donio naredbu da se ne otvara.
Mladen Ivanić - Foto: RTRS
Mladen IvanićFoto: RTRS

Ivanić je zbog toga najavio da će njegov odgovor Međunarodnom sudu pravde dostaviti poseban izaslanik.

"Uzeli su sebi za pravo da moj zahtjev da mi se pismo dostavi zatvoreno, prekrše. Pozivam sve razumne ljude u zemlji da shvate gdje ovo vodi. Ovo je silovanje srpskog naroda. Meni je sad jasno otkud Izetbegoviću ranije ovo pismo. Ako to nije paralelizam ne znam šta je", kaže Ivanić.

On je danas na vanrednoj konferenciji za medije rekao da ovo nije prvi put da se otvara njegova diplomatska pošta, te da će zbog zloupotreba institucija BiH tražiti opoziv ambasadora BiH iz Holandije, Mirsade Čolaković.

Ivanić je rekao da se više neće baviti ovom temom te naglasio da će se Ministarstvo inostranih poslova baviti istragom u ovom slučaju.

"Ovo je stvar preko koje nemam namjeru da pređem. Pošto je pismo otvoreno, to više nije tajna i sada ga svi mogu dobiti i pročitati", istakao je Ivanić.

Dodao je da Međunarodni sud pravde od Predsjedništva BiH traži pojašnjenje u vezi statusa agenta Sakiba Softića, a prema njegovim riječima, teško da će biti pronađen zajednički stav o ovom pitanju.

Ivanić je ponovio da Softić nema legitimitet da zastupa Bosnu i Hercegovinu, niti ima pravo da podnosi tužbe u ime Bosne i Hercegovine.

On je pojasnio da je u svom pismu Međunarodnom sudu pravde rekao da je odluku o pokretanju revizije donio Sakib Softić, na što nema pravo.

"Agent je taj koji zastupa državu, a ne da pokreće reviziju", kategoričan je Ivanić.

Prema Ivanićevim riječima, iza Softića ne stoji ni Predsjedništvo, ni Parlament BiH, ni Savjet ministara,  što je najbolji dokaz da je riječ o postupku jednog privatnog lica.

Ivanić je napomenuo da ako se dokaže da Softić nema mandat, on lično neće pokretati tužbu za lažno predstavljanje, nego to treba da rade drugi organi.