latinica  ћирилица
28/02/2017 |  15:34 ⇒ 15:35 | Autor: RTRS

Odbijen drugi zahtjev za suspenziju tužioca Olega Čavke

Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH nije prihvatila zahtjev za suspenziju tužioca Tužilaštva BiH Olega Čavke zbog krivične istrage koja je otvorena protiv njega.
Oleg Čavka - Foto: dnevni avaz
Oleg ČavkaFoto: dnevni avaz

Čavka je rekao da je Disciplinska komisija VSTS-a odbila zahtjev Kancelarije disciplinskog tužioca jer nije bilo dovoljno dokaza, kao i zbog toga što je on dostavio oslobađajuće dokaze.

"Indikativno je to da Tužilaštvo nema dokaza. To ukazuje da neki ljudi u Tužilaštvu svjesno obmanjuju VSTS dajući nekompletne informacije i dokaze ko zna sa kakvim namjerama, ali očito je da ja nekome veoma smetam. O svemu tome narednih dana ću se izjasniti mnogo opširnije", rekao je Čavka za Birn.

On je ranije izjavio da nije upoznat da je otvorena istraga protiv njega, negiravši da je učestvovao u koruptivnim djelima u predmetu "DŽoker" u kojem je više osoba optuženo za nedozvoljeni promet akciznim proizvodima i krijumčarenje.

Govoreći o radu u predmetu "DŽoker", on je rekao da je odbrana Zorana Popovića, jednog od optuženih, prošle godine ponudila sporazum o priznanju krivice.

"Tu sam ponudu prihvatio, sačinio sam sporazum o priznanju krivice na godinu dana zatvora i sporedne novčane kazne od 50.000 KM. Tom prilikom sporazum je poslat u kabinet i tadašnji šef kabineta Hasan Pleh sporazum nije odobrio, ma šta to značilo da takva osoba nešto odobrava. Tu svoju odluku ovjerio je faksimilom glavnog tužioca Gorana Salihovića", naveo je Čavka.

On je dodao da je postupak nastavljen i da nije urađeno ništa pogrešno.

"Na kraju krajeva, ovdje je sud izrekao kaznu, a ne tužilac", rekao je Čavka.

Protiv Čavke je ranije otvorena istraga zbog nošenja kući telefona zaplijenjenog u jednoj od istraga koje je vodio. VSTS nije prihvatio njegovu suspenziju ni u tom slučaju.

Izvor: SRNA