latinica  ћирилица
28/02/2017 |  16:27 ⇒ 16:36 | Autor: RTRS

Šarović: Savez za promjene samostalno donosi odluke

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i visoki funkcioner SDS-a Mirko Šarović rekao je danas da Savez za promjene samostalno donosi odluke, a ne na osnovu neke koalicije ili saveza.
Mirko Šarović - Foto: RTRS
Mirko ŠarovićFoto: RTRS

"Savez za promjene ne donosi odluke na osnovu bilo koje koalicije ili bilo kog saveza, nego na osnovu vlastite procjene šta je to interes nas koji predstavljamo ili dolazimo iz jednog dijela BiH, sasvim samostalno ne konsultujući se sa bilo kim", rekao je Šarović novinarima u Sarajevu nakon sjednice Savjeta ministara BiH.

On je izrazio nadu da odluke Saveza za promjene zadovoljavaju interes najvećeg dijela građana, odnosno interes onih koji su na izborima glasali za njihove predstavnike.

Šarović je ocijenio da blokada i izlazak iz institucija BiH nije interes Republike Srpske.

"Interes je da se borimo za svoja prava i stavove ovdje u ovoj zgradi i ovom mjestu. Mislim da smo na pravom putu. Mi učestvujemo u radu Savjeta ministara BiH, boreći se za interese Republike Srpske. Ovdje se interesi Republike Srpske najbolje čuvaju", tvrdi Šarović.

On kaže predstavnici Saveza za promjena smatraju da će najbolje rezultate i odgovore dati ukoliko djeluju u okviru institucija, pravnim sredstvima.

"Ne smatramo pametnim i mudrim da spakujemo kofere i krenemo negdje izvan institucija koje su naše, u kojim radimo i koristimo ih. To je najbolji mehanizam", rekao je Šarović.

On ne vidi alternativu nekom drugom ponašanju.

"Ako neko ima neku alterantivu treba da kaže koja je, kao i koji su to ciljevi. Ko misli da je ispravan neki drugi put, odnosno blokada, treba da nam kaže koji je cilj blokade", rekao je Šarović.

Na novinarsko pitanje da li Savjet ministara BiH radi u tehničkom mandatu, kako je to rekao predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, Šarović kaže da "ne zna ko je pominjao tehnički saziv Savjeta ministara BiH".

"U zakonodavstvu ne postoji tehnički mandat i nema nikakve razlike između predsjednika SDS-a i mene lično. Tehnički mandat u suštini ne postoji, ali je vjerovatno taj termin izabran da bi se oslikalo stanje u zajedničkim institucijama", rekao je Šarović.

Konstatujući da su odnosi među parlamentarnim strankama u BiH veoma složeni i pod snažnim dejstvom posljednjih događaja, Šarović je istakao da će pitanje odnosa među strankama vjerovatno biti predmet rasprave narednih dana, sedmica i mjeseci, a da će do tada institucije BiH raditi.

"Na sceni je briselska koalicija, specifična koalicija, odnosno djelovanje u okviru onog što je neophodno da bude učinjeno ovih dana na evropskom putu BiH", rekao je Šarović.

Izvor: SRNA