latinica  ћирилица
28/02/2017 |  17:00 ⇒ 20:39 | Autor: RTRS

Četvrt vijeka od ubistva srpskog svata -svjedok događaja govori za RTRS (VIDEO)

Sutra se navršava 25 godina od ubistva srpskog svata Nikole Gardovića na Baščaršiji. Ubio ga je predratni sarajevski kriminalac i potonji komandant tzv. ABiH Ramiz Delalić Ćelo. Potvrdio je to i lider SBB-a Fahrudin Radončić tokom svjedočenja u prištinskoj sudnici rekavši da je to ubistvo bio okidač za rat u BiH.
Svjedok ubistva Nikole Gardovića - Foto: RTRS
Svjedok ubistva Nikole GardovićaFoto: RTRS

Pucanj na srpske svatove u srcu Sarajeva, paljenje srpske zastave i prezir komšija muslimana srušio je iluzije o zajedničkom životu, kazuje jedan od srpskih svatova Aleksa Јovančić. Nakon 25 godina otvorio je dušu i u sjećanje prizvao događaje koji se bez dileme označili početak rata u BiH.

"Vidio sam već tada da Srbima života u Sarajevu nema, da to vodi ko zna gdje, što se pokazalo istinito. To je bio početak rata ...", kaže Јovančić.

Svatovi su se okupili 1. marta 1992. u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Već tada nastaju problemi - komšijama muslimanima smeta srpska trobojka na balkonu. I tokom vjenčanja u crkvi na Pofalićima svatovi su trpjeli provokacije  i kada su im prekidali svatovsku kolonu na putu ka Staroj crkvi na Baščaršiji.

Јovančić se dobro sjeća prvog pucnja i gužve kada je grupa sarajevskih kriminalaca pokušala da od barjaktara otme srpsku zastavu. Јasno je vidio čovjeka koji puca u nenaoružanog Nikolu Gardovića, a kasnije će saznati da je to bio Ramiz Delalić Ćelo.



"Vidio sam Gardovića, pokojnog, kako ploskom tjera nekog čovjeka, nisam znao o čemu se radi. Prišao sam i vidio da je čovjek objema rukama držao pištolj uperen prema Nikoli. Prepao sam se i jednog momenta samo sam čuo dva pucnja. Nikola je pao", sjeća se Јovančić.

Iako je tadašnje Predsjedništvo RBiH dan kasnije osudilo ubistvo srpskog svata, ostaje gorak ukus da je sve negdje bilo dobro osmišljeno samo da bi se zapalio bosanski lonac. Ubica Ramiz Delalić, koji nikada nije osuđen, često je govorio da je ubijao po nalogu Alije Izetbegovića, zbog čega je i njega stigao metak.

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB BiH novembra 2016. je izjavio da je Delalić dva dana prije smrti dao ekskluzivni intervju u kojem je rekao i htio dodatno da objasni koje je zločine počinila tajna muslimanska služba.

"Optužio je Bakira Izetbegovića da je za sve to znao. U javnosti je postojala verzija da je Delalić tražio milion maraka od Stranke demokratske akcije zato što je po njenom nalogu ubio srpskog svata", svjedočio je Radončić.

Kao so na ranu Srbima, nakon ubistva srpskog svata objavljeno je da je uspio muslimansko-hrvatski referendum koji se danas u FBiH slavi kao tzv. Dan nezavisnosti. Poslije ubistva, porodica Gardović, kao i mnogi Srbi, iselili su se iz Sarajeva dok je ubica srpskog svata Ramiz Delalić Ćelo u ratu postao omiljeni Alijin komandant.