latinica  ћирилица
28/02/2017 |  19:47 ⇒ 01/03/2017 | 07:49 | Autor: RTRS

Srpski predstavnici, ipak, na sjednici Savjeta ministara BiH (VIDEO)

Ivanićeve oštre poruke - ponovo nisu naišle na podršku koalicionih partnera. Dok Ivanić govori o paralelizmu u zajedničkim institucijama i silovanju srpskih predstavnika, ministri SDS-a učestvuju u radu Savjeta ministara. Kao da se ništa nije desilo, ni danas, ni juče na sjednici Narodne skupštine, na kojoj se jedini neusaglašeni zaključak odnosio na djelovanje u zajedničkim institucijama. Da li je srpsko jedinstvo, oko revizije, palo u Sarajevu?
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

I ako je bilo dileme, nju je neposredno prije sjednice Savjeta ministara otklonio ministar bezbjednosti Dragan Mektić. Na sjednicu je došao iako mu baš nije jasan stav o tehničkom mandatu koji je izrekao njegov stranački šef.

"Mora se definisati šta znači tačno rad u tehničkom mandatu? A što idem na sjednicu ako danas neću glasati, ne idem da se družimo".

A da se radilo potvrdio je nakon sjednice i Mektićev stranački kolega Mirko Šarović, koji čak i kaže da ne zna ko je pominjao tehnički mandat Savjeta ministara. Ističe - mi učestvujemo u radu Savjeta ministara, boreći se za interese Republike Srpske i ovdje se interesi Srpske najbolje čuvaju. Јedinu promjenu, kaže, vidi u atmosferi koja je u BiH posljednjih dana.

"Savez za promjene donosi odluke ne na osnovu bilo koje koalicije ili bilo kog saveza, nego na osnovu vlastite procjene šta je to interes nas koji predstavljamo ili dolazimo iz jednog dijela BiH, sasvim samostalno ne konsultujući se sa bilo kim".

Tehnički mandat, manjinski Savjet ministara, briselska koalicija – različiti, ne baš definisani termini kolali su danas zgradom na Marin dvoru. Da strategije u srpskom bloku u vlasti na bh nivou nema, i više je nego jasno. Dok su ministri učestvovali na sjednici, poslanik iz istog bloka novinarima je ponavljao – parlamentarne većine na bh nivou nema.

"Јa sam rekao da nema parlamentarne većine U parlamentarnoj demokratiji to je jasno šta znači - Savjet ministara nema iza sebe parlamentarnu većinu, funkcioniše dotle dok se ne nađe neka parlamentarna većina koju će napraviti eventualno neko drugi. Ako se ne napravi, onda ovaj u ovom sastavu će funkcionisati do izbora", istakao je Momčilo Novaković, poslanik NDP-a.

I današnje ponašanje pokazalo je zašto je jedini neusaglašeni zaključak posebne sjednice Narodne skupštine bio upravo onaj koji se odnosio na djelovanje u zajedničkim institucijama.

"Vidljivo je bilo da Savez za promjene želi da dođe do jeftinih političkih poena koristeći raspravu u NSRS. Ovdje je vrlo jasna poruka - da ovakvim postupanjem i bježeći od najpotrebnijeg zaključka, Savez za promjene vraća dug Bakiru Izetbegoviću", rekao je Staša Košarac, predsjedavajući Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Žaljenje što zaključci na posebnoj sjednici nisu usvojeni jednoglasno i što sve političke partije iz Srpske nisu pokazale više fleksibilnosti i dobre volje pri usaglašavanju, izrazio je predsjednik republičkog parlamenta Nedeljko Čubrilović.

"Ovo je posljednji trenutak da se pošalje upozorenje da se instrumenti odlučivanja u skladu sa ustavom i Dejtonskim sporazumom vrate u institucije sistema ove zemlje"

Posebnom sjednicom Srpska je jasno poručila da više neće tolerisati bilo čije vaninstitucionalno djelovanje, u ovom slučaju Bakira Izetbegovića. Koliko su svi iskreni u toj namjeri pokazalo se odmah.