latinica  ћирилица
01/03/2017 |  08:24 ⇒ 11:39 | Autor: RTRS

Potraga za nestalim radnicama nakon eksplozije u Kragujevcu, 74 evakuisanih

Nakon eksplozija koje su se juče dogodile u Tehničko- remontnom zavodu u Kragujevcu, nastavljena je potraga za nestalim osobama. Pukovnik Vojske Srbije Mihajlo Zogović je rekao da se intenzivno traga za trojicom radnika, Ministarstvo odbrane je saopštilo da je 74 evakuisano iz bunkera, a da je 25 povređeno.
Pripadnici Vojske Srbije u Tehničkom-remontom zavodu u Kragujevcu -
Pripadnici Vojske Srbije u Tehničkom-remontom zavodu u Kragujevcu

Oni koji su u bunkeru nisu smjeli da izlaze, pošto su se prethodno sklonili u šumu, objavio je B92.

Oni su čekali da ekipe Vojske Srbije potvrde da je teren siguran i da tokom njihovog izlaska ne može da dođe do ponovnih eksplozija.

Kao nestali se vode kapetan Darko Kostić i civili Dejan Kovačević i Željko Nikolić, koji su zaposleni u Zavodu.

Dva hospitalizivana se prebacuju na VMA na dalje liječenje, rečeno je iz Vojske. Takođe, navedeno je da zonu eksplozije nadleću četiri drona, a Vojska je koristila i jedno robot vozilo.

Troje radnika Tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu koji se vode kao nestali su živi i za njima se traga, a 74 radnika su poslije prve eksplozije napustili kompleks i otišli u obližnju šumu, javio je ranije RTS.

Oni su bili na bezbjednom, a poslije čekanja odobrenja, jer je okolina zagrade Zavoda "kao minsko polje", evakuisani su.

Kako javlja B92, od članova porodica radnika povrijeđenih u požaru i eksplozijama je saznala da su oni u "jednom bunkeru" Tehničko-remontnog zavoda.

Urgentni centar Kragujevac- porodice čekaju informacije o povrijeđenim

Incidenti su se dogodili nešto prije 14 časova, nešto kasnije je potvrđeno da je poginuo potpukovnik Miroslav Perišić, a ministar odbrane Zoran Đorđević je izjavio da je spasilačkim ekipama nedostupan prilaz dijelu zavoda gdje bi trebalo da se nalaze nestali.

U potragu za njima je uključen i robot, kao i dronovi koji nadlijeću zgradu i okolinu.

Kako su nezvanično saznali novinari sa lica mjesta, od porodica povrijeđenih radnika koje se nalaze ispred Kliničkog centra u Kragujevcu, od nestalih je stigao telefonski poziv, nije poznato od koga i kome je bio upućen.

Navodno je u pozivu rečeno da se nestali nalaze u jednom od bunkera Tehničko-remontnog zavoda, ali više detalja o tome nema, niti su se zvaničnici oglašavali, što može da znači samo da je akcija potrage i spasavanja i dalje u toku.

Moguće je da akciju ometa mogućnost novih eksplozija, što je ministar odbrane Đorđević takođe rekao.

Na bolničko liječenje je prebačeno 25 osoba, kako je ranije rečeno, tri osobe imaju "specifične povrede" zbog čega su iz Beograda u Kragujevac stigli i ljekari sa Vojnomedicinske akademije. Kasnije je saopšteno da niko nije u životnoj opasnosti, ali da postoji mogućnost prebacivanja na VMA.

Izvor: B92, Večernje novosti