latinica  ћирилица
01/03/2017 |  13:19 | Autor: RTRS

Nezakonito imenovanje ulica u selu sa Srbima na Kosmetu

U selu Suvi Do nadomak Kosovske Mitrovice, u kojem živi oko 70 srpskih porodica, predstavnici Opštine Јužna Mitrovica postavili su table sa nazivima ulica koje su imenovane po albanskim ličnostima.
Kosovska Mitrovica (Foto: FB/Kosovska Mitrovica) -
Kosovska Mitrovica (Foto: FB/Kosovska Mitrovica)

Predstavnik sela Suvi Do Mico Kragović izjavio je Tanjugu da je taj potez uznemirio meštane, a povodom tog slučaja oglasio se i gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Goran Rakić, koji je rekao da se neće tolerisati jednostrane akcije. 

"Nakon što sam od nadležnih organa i predstavnika sela Suvi Do dobio informacije o nezakonitom imenovanju ulica u tom mestu, obavio sam hitne sastanke sa predstavnicima međunarodnih organizacija, istaknutih ambasada na Kosovu, kao i sa nadležnim ministarstvima", saopštio je Rakić.

U saopštenju iz njegovog kabineta navodi se da su se u razgovorima saglasili da takve jednostrane akcije Opštine Јužna Mitrovica nisu zakonite i da nemaju podršku relevantnih ministarstava, te ne doprinose normalnom zajedničkom životu Srba i Albanaca u Suvom Dolu.

"U vezi sa tim, nadležna ministarstva će, koliko danas, izvršiti pritisak na opštinske organe Јužne Mitrovice, kako bi se sa tim aktivnostima prestalo", saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Sjeverne Mitrovice.

"Јednostrane akcije pod okriljem noći nećemo tolerisati. Podsjećam da opštine Sjeverna i Јužna Mitrovica nisu potpisale memorandum o razgraničenju, te su ove aktivnosti nelegalne i neprihvatljive, i ja ih najoštrije osuđujem", stoji u saopštenju.

Razgraničenje između sjevernog i južnog dijela Kosovske Mitrovice još nije obavljeno, a krajnji rok za rješavanje tog pitanja bio je 14. oktobar 2016. godine. 

Memorandum o razumijevanju između gradonačelnika Sjeverne i Јužne Mitrovice nije potpisan, jer obojica tvrde da katastarski to selo pripada njihovim opštinama. 

Za gradonačelnika južne Mitrovice Agima Bahtirija, pitanje katastarskog razgraničenja Mitrovice je "završena stvar", koja je riješena Ahtisarijevim planom, o kojem se ne može diskutovati. Prema tom planu, kuće Srba iz Suvog Dola katastarski pripadaju opštini kojom on rukovodi. 

Prema tom tumačenju, kuće Srba su katastarski u Јužnoj Mitrovici, dok su imanja koja su takođe njihovo vlasništvo u Sjevernoj Mitrovici. 

Izvor: Tanjug